Leven met niet-aangeboren Hersenletsel (18 november 2023)
Play • 48 min

Jaarlijks krijgen naar schatting 140 duizend mensen te maken met een vorm van hersenletsel, bijvoorbeeld door een ongeluk, een herseninfarct, een tumor of een hartstilstand. En door de toename van het aantal ouderen zal dit aantal in de toekomst alleen maar gaan groeien. Hoewel niet-aangeboren hersenletsel op veel verschillende manieren kan ontstaan, is er één kenmerk dat voor iedereen hetzelfde is: het leven na het hersenletsel is compleet anders dan het leven daarvoor, zowel voor de persoon zelf als voor de directe omgeving.

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die op een bepaald moment in hun leven te maken hebben gekregen met hersenletsel. Hoe kan dat ene moment je leven veranderen? Hoe verwerk je een gebeurtenis die je leven plotseling in tweeën deelt? Welke impact kan hersenletsel hebben op de mensen om je heen? En hoe ga je om met het verlangen om ooit weer de oude te worden?

Te gast:

  • Ad van Dongen (63) kreeg op vakantie in Griekenland zijn eerste infarct, daarna volgden er nog twee. Zowel psychisch als motorisch raakte hij van de rails;
  • Roos van Gelderen (25) kreeg vier jaar geleden een deur tegen haar hoofd en heeft sindsdien last van chronische hoofdpijn. De diagnose 'langdurige hersenschudding' bleek voor altijd, want vooralsnog helpt niets;
  • Niels de Laat (48) was op 22-jarige leeftijd betrokken bij een zwaar scooterongeluk. Nu, 26 jaar later, heeft hij nog steeds last van de effecten van traumatisch hersenletsel.

---

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Noah van Diepen
Eindredactie: Bram Vollaers

ℹ️ Meer info over deze aflevering vind je hier
✉️ Reageren op deze aflevering? Mail de redactie op depublieketribune@human.nl

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu