#51 - Al je werk in een keer kwijt? Relevant voor iedereen die actief is op Facebook en Instagram!
Play • 24 min

Gisteravond kreeg ik een email van een klant, was haar Facebook account geblokkeerd door Facebook!! Zonder duidelijke reden. Haar Instagramaccount (zakelijk) is gekoppeld aan dat Facebookprofiel en daar kan ze nu ook niet meer in. Haar Facebookpagina is ook alleen bereikbaar via haar profiel, dus daar kan ze óók niet meer in. Ze kan ook niet meer in alle Facebookgroepen waar ze lid van is, ook niet die van de betaalde programma’s die ze heeft gekocht, oa bij mij. Oftewel, een groot deel van haar bedrijf is foetsjie.

En dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt bij mijn klanten. En ook niet de eerste keer dat het volslagen onduidelijk is WAAROM dit eigenlijk gebeurt.

Ik heb daarom een podcastaflevering erover opgenomen, omdat ik het belangrijk vind dat je het risico voor je bedrijf inziet van afhankelijk zijn van Facebook en Instagram. Ik zal uitleggen wat er gebeurt als je Facebook account geblokkeerd wordt en vervolgens ga ik in op vier stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat dit bij jou gebeurt en om te zorgen dat je zo min mogelijk schade hebt als jouw Facebook account geblokkeerd wordt (of Instagram account).

Hoe kan een Facebook account geblokkeerd worden?

In de online wereld heb ik al vaak verhalen gehoord over geblokkeerde Facebookaccounts of -pagina’s en ook over Instagram accounts die geblokkeerd worden. Het is meestal niet duidelijk waarom dit gebeurt. Dit zijn bekende redenen waarom het kan gebeuren:

 1. Iemand heeft jouw accounts gerapporteerd.
 2. Iemand heeft jouw account gehackt en vervolgens dingen gedaan die tegen de Meta regels zijn. Meta is het moederbedrijf van Facebook en Instagram.
 3. Jij hebt zonder dat je het door hebt iets gedaan dat tegen de regels is. Dat kan bijvoorbeeld zijn het plaatsen van een foto waarop naakt te zien is, het plaatsen van content die tegen de Meta community regels is. Deze regels vind je hier voor Facebook en hier voor Instagram.
 4. Je bent te commercieel op je Facebookaccount geweest. Het is niet toegestaan een bedrijf te runnen vanaf je privé account, hier moet je een pagina voor gebruiken. Wat precies “bedrijf runnen” betekent in de ogen van Meta is niet altijd duidelijk, maar wees hier terughoudend in.
 5. Je had twee persoonlijke Facebook accounts. Dit is niet toegestaan, je mag er maar 1 hebben. Als Facebook erachter komt dat je er twee hebt, dan kunnen ze een van die twee zomaar sluiten. Op Instagram geldt deze regel niet.
 6. Je gebruikte een nepnaam. Ik had een keer een account speciaal voor een online spelletje (farmville, ken je hem nog?). Die heette iets van “farmer Henkie”. Werd geblokkeerd omdat het geen echte persoon was. Dat mag dus ook niet. Op Instagram mag dit wel. Sterker nog, mijn HOND heeft haar eigen account en er blijken superveel dieren een eigen account te hebben.
 7. Als je teveel DM’s stuurt of teveel opmerkingen post. Als je bijvoorbeeld op een bericht reageert met steeds dezelfde opmerking die je kopieert en plakt, dan kan je account geblokkeerd worden. Meestal is dat maar voor tijdelijk, maar het kan ook definitief zijn. Ik ben bijvoorbeeld tijdelijk geblokkeerd toen ik allemaal mensen een linkje wilde sturen die hadden gereageerd op een post. Ook teveel DMs sturen op een dag is reden om geblokkeerd te worden, omdat je dan potentieel een spammer bent!
Waarom is het erg als je Facebook account geblokkeerd wordt?

Alles op Facebook hangt aan een persoonlijk profiel. Zonder persoonlijk profiel geen bedrijfspagina en geen Facebookgroep.

Je Instagramprofiel is vaak ook gekoppeld aan je Facebookprofiel, omdat beide systemen eigendom zijn van dezelfde moeder, Meta. Meta wil dat je beide aan elkaar koppelt, want dan hebben zij meer data.

Als er dus iets gebeurt met jouw persoonlijke profiel, dan ben je alles kwijt, je Facebookpagina, je Facebookgroep, je Instagramaccount en je profiel. En ook je advertentie-account, als je die hebt.

Dat betekent dus ook dat je al je contacten kwijt bent, je hele netwerk, al je foto’s, posts, al je statistieken enzovoorts. Als je erg afhankelijk bent van Facebook / Instagram, dan ben je in feite je hele business kwijt.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Een aantal tips om te zorgen dat dit jou niet overkomt. En nu denk je misschien, ach dat overkomt mij niet, maar geloof me, dat zegt iedereen die dit overkomen is ook….

 1. Zorg dat je 2-factor authentificatie aan hebt staan. Dit betekent dat je altijd een code in moet tikken om te kunnen inloggen in Facebook. Dit voorkomt dat je account gehackt kan worden. Een hacker kan jouw account misbruiken en dat is vaak de reden dat accounts worden geblokkeerd door Meta. Hier lees je hoe je dat doet voor Facebook en voor Instagram. Ik had het zelf nog niet aanstaan voor Instagram, maar gelijk gedaan toen ik dit verhaal hoorde. Tweestapsverificatie is echt een pain-in-the-ass, maar het kan dus wel voorkomen dat je je account kwijtraakt door een hacker.
 2. Zorg dat je zoveel mogelijk van je volgers ook op je emaillijst hebt staan. Ik hamer al een tijdje op het belang van emailmarketing en dit incident is een perfect voorbeeld van waarom het zo ontzettend belangrijk is om mensen op je lijst te hebben. Als je accounts dan geblokkeerd worden, dan is dat nog steeds een drama, maar je bent niet je community kwijt, je leads, je kunt hen gewoon nog bereiken. Bovendien is het bij email niet zoals bij Meta dat er schijnbaar willekeurig accounts geblokkeerd worden…
 3. Maak een backup van je accounts. Dan heb je in elk geval je content nog. Hoe je een backup maakt lees je hier voor je Facebookprofiel, je Facebookpagina. Voor Instagram doe je dat als volgt: klik op “instellingen”, dan op “je activiteit” en dan onderaan op “je gegevens downloaden”. Zo heb je in elk geval je foto’s, opmerkingen en profielgegevens.
 4. Voeg een tweede persoon toe als beheerder aan je Facebookpagina en Facebookgroep Als jouw Facebookprofiel geblokkeerd wordt, dan kun je niet meer aan je Facebookpagina en Facebookgroep. Als je zorgt dat je een tweede beheerder toevoegt aan je Facebookpagina en je Facebookgroep, dan kan DIE persoon er altijd nog bij. Ik voeg altijd mijn vriend toe haha.
Wat kun je doen als jouw Facebook account geblokkeerd is?

Facebook heeft helaas geen normale klantenservice, zoals bijna alle bedrijven in de wereld WEL hebben. Dit ondanks de gigawinsten die ze maken, ik vind dit persoonlijk een schande. Je kunt op deze pagina bekijken wat je kan doen om je account gedeblokkeerd te krijgen. De tip is met name om heel vaak contact op te nemen en te blijven proberen…

Dat waren mijn tips. Ik hoop dat je deze gelijk gaat toepassen, want geloof me, al je werk kwijt zijn (en al je privedata op Facebook trouwens ook) is echt een drama wat je wil voorkomen!!

En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 3 manieren hoe ik je kan helpen:

1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’

Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.

2) Kom gezellig naar mijn Facebookgroep.

Kom langs, stel al je vragen, deel je ideeen en doe mee met de gratis training in deze groep coaches en changemakers zoals jij. Hier vind je mij elke dag

3) Werk samen met mij als je coach

In mijn 1-op-1 coaching krijg je 6 maanden lang al mijn aandacht, zodat jouw bedrijf kan groeien, op een manier die bij jou past. Lees hier alles over Content, Community, Klanten.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu