#021 Orvos-Tóth Noémi – Örökölt sorsunk, eltitkolt történeteink és a magunkba zárt huszadik század
Play • 1 hr 33 min

Harmadíziglen, negyedíziglen – ószövetségi intelem ejti gondolkodóba az olvasót, amikor Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvét fellapozza. Pedig azt hihetnénk, az olyan fogalmak, mint a sors vagy az atyák fiúk fejére szálló vétkei inkább mítoszokban bukkannak fel, mint egy klinikai szakpszichológus tudományos-ismeretterjesztő munkájában.

Csakhogy Orvos-Tóth Noémi szakterülete az ún. transzgenerációs pszichológia, amely némiképp újradefiniálja számunkra ezeket a szavakat és fogalmakat.

Különösen izgalmas ez a kérdéskör Magyarországon, ahol felmenőink sebei, sérelmei, azaz a XX. század személyes és kollektív traumái feldolgozatlanok, és – ahogy Orvos-Tóth Noémi fogalmaz – ma is szétverik kapcsolatainkat.

Ebben az epizódban tehát a szerzővel beszélgetek örökölt sorsunkról, őseink traumáiról, párkapcsolatokról és mobiltelefonokról, kibeszéletlen családtörténeteinkről és a könyvről, amely úgy tűnik, lelki zsilipeket nyitott fel Magyarországon.

Linkek a műsorban elhangzó témákhoz

Orvos-Tóth Noémi Facebook-oldala, ahol a pszichológus soron következő, nyilvános előadásainak helyszínei és időpontjai is elérhetőek

Orvos-Tóth Noémi weblapja

Az örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai című könyv

Orvos-Tóth Noémi korábbi könyvei:

Egy nárcisztikus hálójában – Felépülés egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatból (2018)

Sorsdöntő találkozások – Szülők és gyermekek (tematikus válogatás, további szerzők: F. Várkonyi Zsuzsa, Popper Péter, Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás; 2017)

Szerzők és könyvek

Szondi Lipót sorspszichológiája fontos előzmény a transzgenerációs pszichológiában. Talán legismertebb könyve (két, életének más-más időszakában megírt tanulmányával): Káin, a törvényszegő – Mózes, a törvényalkotó

Böszörményi-Nagy Iván, a családterápia egyik megalapítója

Vekerdy Tamás: szomorú egybeesés, hogy a magyar pszichológus, akit Orvos-Tóth Noémi a beszélgetés során is említ, pár nappal a podcastepizód rögzítését követően hunyt el. Vekerdy Tamással rengeteg beszélgetés jelent meg az elmúlt években a magyar sajtóban, talán itt most csak egy érdekesség: egy korábban még nem publikált interjút közölt a napokban a Magyar Hang Youtube-csatornája.

Esther Perel, nemzetközileg ismert és népszerű belga terapeuta. A beszélgetésben Szeretkezés fogságban – A szexualitástól az erotikáig című, magyarul is olvasható könyve kerül elő

Esterházy Péter Javított Kiadása felfogható a lojalitáskonfliktus egy jól dokumentált esetének is, ahol az író szembenéz apja ügynökmúltjával. A könyv teljes változata elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémia honlapján.

Szophoklész: Oidipusz király

A harmad- és negyedíziglen való büntetéssel való fenyegetés (a „féltőn szerető” Isten részéről) az Ószövetségben először itt fordul elő: 2Móz 20,5. A bibliai szövegek alapján az atyák vétkeiről, fiúk büntetéséről olvasható egy érdekes és összeszedett elmélkedés a Gazdagréti Református Gyülekezet honlapján, benne a „harmad- és negyedíziglen” szentírás-helyek megjelölésével.

Fontosabb fogalmak

Epigenetika és transzgenerációs pszichológia: aki elmélyedne a témában, és kifejezetten szakmai, a biokémiai mechanizmust is ismertető olvasmányra vágyik, az interneten fellelhető Varga Katalinnak a Pszichológiai Szemlében megjelent, A Transzgenerációs hatások az epigenetikai kutatások tükrében című, hosszabb tanulmánya.

Lojalitáskonfliktus (amikor a szülő iránt érzett lojalitás konfliktusba kerül más elköteleződésekkel a felnövő gyermekben): a témában klasszikusnak mondják a már említett Böszörményi-Nagy Iván és Geraldine M. Spark Láthatatlan lojalitások című munkáját, amely magyarul is olvasható.

Trauma: hogy mit is tekint a pszichológia traumának, arról például itt lehet olvasni magyarul bővebben.

Ezeket az epizódokat is ajánlom még

Azoknak, akik a „bennünk élő” huszadik századról hallgatnának még beszélgetéseket, ajánlom a következő, korábbi podcastepizódokat:

#015 Ungváry Krisztián – Történész pergőtűzben

#017 Tamási Miklós – A Fortepan-sztori, Szent-Györgyi motoron és az Opel Rekord a házunk előtt

#018 Dezső András – Alászállás a mackónadrágos alvilágba

Műsorjegyzetek

[0:05:20]

Mi az a transzgenerációs pszichológia? Miért fontos saját sorsunk megértéséhez felmenőink élettörténete?

[0:07:16]

„Mi mindannyian traumatizált ősök leszármazottai vagyunk.” Mit jelent ez? Mi az hogy trauma, a traumák, bántalmazások típusai.

[0:12:23]

Hogyan működik a transzgenerációs hatás? Konkrét példák a fizikai bántalmazás és az alkoholizmus eseteiben.

[0:14:45]

Trauma és stressz. A stresszrendszer érzékenyítése a traumák révén. Az epigenetikai öröklődés mechanizmusa: a gének feletti öröklődés.

[0:17:23]

Orvos-Tóth Noémi saját élménye a transzgenerációs átadásról: lánya születése és a lehetséges veszteségtől való félelem. Veszteségek a családtörténetben.

[0:21:16]

Az átadott családtörténetek, mint amelyek segíthetnek feldolgozni a traumákat, veszteségeket. Az élmények nyomán kialakuló világképek, hitrendszerek és ezek továbbörökítése.

[0:24:36]

A szomszéd, mint mumus és fegyelmezőeszköz Magyarországon. A „mit szólnak” kultúrája. A besúgórendszer, mint ennek egyik oka.

[0:26:45]

Amikor hiányzanak a családtörténetek. A generációkon átívelő hallgatás hatása. A történetmesélés fontossága.

[0:29:09]

A titok családban. Ennek romboló hatása.

[0:33:21]

Ha ennyi bajt hoz ránk a titok, miért érzünk késztetést a családi titkok kialakítására? Olthatatlan vágy a tökéletes, ideális világ iránt. A közösségi média, mint minden korábbinál hatékonyabb eszköz arra, hogy a tökéletes világ látszatát magunk körül megteremtsük. A közösségi platformok addiktív jellegének tudatos kialakítása megalkotói részéről. Ennek generációs hatásai.

[0:41:02]

A kötődés mintázatának kialakulása a fogantatásától számított első ezer napban. Ennek hiánya, és az ennek következtében felnőttkorban előkerülő problémák.

[0:45:30]

Mit tud tenni a szakember, a pszichológia azért, hogy a rossz transzgenerációs hatások láncolatát a felnőttkorban megszakítsa? Az elfogadás aktusa, a bizalom élményének személyiségformáló hatása.

[0:47:43]

Az Örökölt sors című könyv és sikere. A figyelem lehetséges okai. A rendszerváltás hamis várakozásai és az azóta felgyülemlett feszültség.

[0:50:28]

A magyar, mint tabuképző nemzet. Dolgok, amiről nem lehet beszélni Magyarországon.

[0:52:12]

Volt-e Noéminál nyilas nagyszülők unokája terápián? Vagy ávós nagyszülők unokája? Őseink vétkei, amelyeket magunk előtt is letagadunk.

[0:56:21]

Orvos-Tóth Noémi kamaszkori élménye egy németországi menekülttáborban a szülők disszidálása után.

[0:59:40]

A transzgenerációs pszichológia előfutárai, vagy atyjai: Szondi Lipót és Böszörményi Nagy Iván és a sorspszichológia. A XX. század feldolgozatlan egyéni és kollektív traumái traumái, amelyek szétverik mai kapcsolatainkat.

[1:01:39]

A szülők, nagyszülők „bosszúja”: én szenvedtem, szenvedj te is. „Engem is vert az apám, mégis ember lett belőlem.”

[1:04:27]

A tömegesen hiányzó érzelmi önszabályozó rendszer. A hiány gyerekkori okai.

[1:08:38]

Nők és férfiak Magyarországon. A magát makacsul tartó, generációról generációra átörökített patriarchális viszonyok. A hiányzó apa.

[1:11:03]

A férfilét nehézségei: a hierarchiaharc állandósulása és bizonytalanságai. Folytonos megmérettetés „kvázi-csoportokban”.

[1:14:02]

A párkapcsolatok „túlterheltsége”: miért egyetlen embertől várjuk azt, amit korábban egy egész falu kapcsolatrendszere biztosított? Esther Perel könyve.

[1:16:29]

A spirituális együttfejlődés, mint újabb igény a párkapcsolatokban, ennek csapdája.

[1:18:28]

A XX. század harmadik harmada, mint az én korszaka és a nárcisztikus karakterek túlburjánzásának korszaka, ennek öröksége. A másik szükségleteinek felismerésének szükségessége.

[1:21:47]

Orvos-Tóth Noémi karrierváltása 30 éves korában: a versenyszférából a pszichológiába.

[1:24:06]

Az Orvos-Tóth név eredete és „visszavétele”. A gyógyító ős története, és ennek generációkon átívelő öröksége, hatása.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu