#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz
Play • 2 hr 20 min

Ebben az epizódban Képes Gábor informatikatörténésszel, költővel, muzeológussal beszélgetek a kapudrogról, ami katalizálta a számítástechnika forradalmát, játékról és játékos elmékről, sajátos szubkultúrákról, robotokról és űrodüsszeiáról, és arról, mi történik a mélyben ha megérkezik a barlangkutató.

Mert hogy a komputer és a videojáték ma már kultúránknak meghatározó része – különösen egy olyan világjárvány idején, ahol sokak számára egyre inkább a képernyő és a billentyűzet jelenti a kapcsolatot a külvilággal.

De lesz még szó versenyről, szolidaritásról, zombifilmekről, utópiákról és disztópiákról, a járványidők magányáról és persze versekről is.

Az 1980-ban született Képes Gábor személyében nem is találhattam volna jobb beszélgetőtársat ezekhez a témákhoz. Hiszen muzeológusként informatikatörténet a szakterülete, éveken át a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum számítástechnikai gyűjteményének kurátora volt.

Nem mellesleg szerelmese a 70-es, 80-as évek számítástechnikai relikviáinak. Ahogy az ebben az időben készült olasz horrofilmeknek is. No és mindemellett költő és ír science fictiont is.

Linkek a műsorban elhangzó témákhoz

(Az epizód időrendiségét követve)

  • Képes Gábor a Wikipédián (a szócikkben részletes életrajz és linkek)

Olasz horror

Filmrendezők, zeneszerzők és említett műveik

Említett filmek, filmesek még

A számítógép-forradalom és magyar vonatkozásai

Említett intézmények, kiállítások

A 2010-es Űrhódító című kiállítás

A szegedi

Informatika történeti kiállítás

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

MTA Kibernetikai Kutatócsoport

HomeBrew Computer Club

Az egykori Bölcsészettudományi informatika program

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Novotrade

Elhangzott nevek

Említett kiadványok

Említett eszközök, gépek

Filmek, könyvek, cikkek, művészek, fogalmak

Robotika

Vers, irodalom, helytörténet

Ebben a blokkban említett alkotók

Műsorjegyzetek időkóddal

[00:04:59]

A hetvenes évek olasz horrorfilmjei, legnagyobb nevei és a „posztmodern gesztus” abban, ha valaki ezeket kedveli, gyűjti, felhasználja. Egy sajátos olasz filmes műfaj: a giallo.

[00:11:34]

A zombifilmek és Romero alkotásai. Képes Gábor és az olasz, érzelmes canzonék, tánczene. Szorongása és a horrorfilm, ami gyógyír erre.

[00:14:36]

A hetvenes években kezdődött otthoni számítógépes forradalom. Megjelenítése a magyar muzeológiai szférában: az Űrhódító című kiállítás, a szegedi informatikai múzeum, az Informatikatörténeti Adattár.

[00:17:20]

A játék, a játékosság, mint „kapudrog” és katalizátor a számítástechnikai forradalomhoz, fejlesztésekhez. A játék megjelenése a korai számítógépeknél. Minivac kibernetikai építőkészlet, és magyar megfelelője, a Mikromat. Kovács Mihály piarista szerzetes munkássága.

[00:25:00]

Kovács Győző és az első magyar számítógép, az M-3. Az első számítógépek építői. A magyar számítástechnikai ismeretterjesztés hőskora. Számítógép és játék. A mérnökök játékossága.

[00:36:06]

A fordulat: az otthoni személyi számítógép. A gép megjelenésének előzményei, feltételei. „A farkas, a kecske, a káposzta és a gazda” játék. A Holdraszállás játék. A videojáték konzol megjelenése. A tévétenisz. A házi számítógép megjelenése. Az elején: ellenkultúra. A Homebrew Computer Club, a kódolás szabadságélménye, a Szilícium-völgyi startup-kultúra.

[00:52:01]

Miért szórakoztatóbbak olykor a korai játékok? Absztrakció és nosztalgia. Képes Gábor Atari 2600-as gépe, gyűjtőszenvedélye.

[00:58:38]

Szorongás, verseny, ökológiai válság, túlfogyasztás, ijesztő társadalmi jelenségek. A technológia, a robotizáció és informatika, mint lehetséges gyógyír ezekre a bajokra.

[01:02:25]

A számítástechnikai forradalom Magyarországon a 70-es, 80-as években. Jánosi Marcell floppyja és Simonyi Endre személyi számítógépe. A magyar HCC klub. A magyar gyártók és az iskolai számítógépbeszerzési program, a nyugati gépek felülkerekedése a 80-as években.

[01:12:54]

A magyar játékipar, mint kivezető út. Játékfejlesztés, játékforgalmazás, kalózkodás, a gamer és demo szubkultúra.

[01:20:19]

A számítógépes játékipar fősodorrá válása a szórakoztatóiparban. Hollywood lekörözése. E-sport, gamer életforma, addikció.

[01:28:09]

Robotizáció és garantált alapjövedelem: emberek, akik elveszhetnek az otthoni játékban, virtuális valóságban.

[01:30:38]

A munkahely és a párkeresés eljátékosítása, a játékok teljesítményösztönző trükkjeinek átemelése más területekre. Játék és verseny.

[01:36:04]

A home office: technikai feltételeinek megteremtése, a munkaidő nonstoppá válása. Home office járvány idején. Az otthoni munka mint luxus és az egyenlőtlenségek felerősödése.

[01:41:09]

Képes Gábor, a bölcsész muzeológus és informatikatörténész kockák és mérnökök között.

[01:51:38]

A nő-férfi arány, illetve aránytalanság az informatikában.

[01:53:42]

Versek a pandémiáról: Képes Gábor és Baranyi Ferenc verse. A megszűnő érintések járvány idején, ennek következményei.

[02:04:54]

Képes Gábor, a helytörténész: Víziváros és a Tabán. A civil szféra jelentősége életében.

[02:13:26]

Utópiák, disztópiák, science-fiction.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu