S1E3: Het Mysterie van het Massagraf
Play • 50 min

Deze aflevering van Dinocast gaat over een reeks onopgeloste sterfgevallen. De lichamen lagen begraven op een woeste en eenzame plek. De boeren van wie dit land is, hadden lang geen enkel idee dat er zich op hun terrein een massagraf bevond. Hoe de slachtoffers zijn gestorven is een raadsel, maar we weten al wel: de lichamen zijn na hun dood nog verplaatst. Dit gaat natuurlijk niet over mensen, maar over Triceratopsen ;-)


Cold case: Wat is er met ze gebeurd?

Want de afgelopen jaren ontdekte een Nederlands onderzoeksteam het allergrootste graf van Triceratopsen in de geschiedenis: zo’n zeven dieren bij elkaar. Een unieke vondst van meer dan 1000 botten. Kouder dan dit worden Cold Cases niet, maar toch: samen met Triceratops-onderzoeker Jimmy de Rooij, die de dieren opgroef en onderzocht, proberen we uit te vinden wat er zo’n 66 miljoen jaar geleden moet zijn gebeurd.


Op expeditie

Ook bespreken we hoe het is om dinosaurussen op te graven: jaarlijks gaat er een Naturalis-team van geschoolde vrijwilligers naar de VS om daar te graven en te onderzoeken. Jimmy vertelt ons hoe dat er allemaal aan toegaat.


Jurassic Park: Dilophosaurus

En vaste prik aan het einde van iedere aflevering: onze Jurassic Park review! Triceratops bespraken we de vorige aflevering al, dus deze aflevering kijkt Gijs met historicus Ilja Nieuwland naar de beroemde scene waarin de gezette ICT-er Nedry van de weg schiet en een Dilophosaurus tegen het lijf loopt.


De Dilophosaurus in de film heeft een grote nekkraag waarmee hij Nedry angst aanjaagt, en spuugt grote klodders gif in zijn ogen. Maar... is er enige wetenschappelijke basis voor deze creatieve toevoegingen?

Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu