Den grønne anleggsplassen
Play • 28 min

Trondheims første fossilfrie anleggsplass var fornyelsen av det historiske Torvet. Og snart går kommunen i gang med en helt utslippsfri anleggsplass.

Mange får seg en overraskelse når de hører hvor mye bygge- og anleggsplasser bidrar til lokale utslipp av klimagasser. I Trondheim står gravemaskiner, dumpere og andre maskiner som går på avgiftsfri diesel for rundt 20 prosent av CO2-utslippene i kommunen. Det henger dårlig sammen med kommunens klimamål, som er å kutte utslippene med 80 prosent innen 2030.

I denne episoden møter du Hanna Granerud Øverås. Hun er anskaffelsesrådgiver i Trondheim kommune, og er sentral i kommunens arbeid med å gjøre anleggsplasser mer klimavennlige.

I 2017 fikk kommunen Klimasats-støtte til å starte planleggingen av byens første fossilfrie byggeplass på Torvet, byens viktigste møteplass med en historie som strekker seg over 300 år bakover i tid. Hanna Granerud Øverås forteller historien om hvorfor kommunen gikk for en fossilfri løsning, basert på null bruk av fossilt drivstoff, og hvordan innkjøpsrådgiverne har en helt avgjørende rolle i dette arbeid.

Trondheim kommune har allerede bestemt seg for at deres anleggsplasser heretter skal være fossilfrie. Men kommunen har enda høyere klimaambisjoner. Nå er de i ferd med å planlegge byens første helt utslippsfrie byggeplass, på Marinen, et friområde ved Nidelva og Nidarosdomen. I episoden får du høre hvilke erfaringer kommunen har gjort seg så langt, og nyttige tips og råd til kommuner som vurderer å gjøre det samme.

I denne episoden hører du blant annet om:

Ren bygging av nye Torvet (Trondheim kommune) https://trondheim2030.no/2019/08/30/ren-bygging-av-nye-torvet/

Fossilfrie og utslippsfrie anleggsplasser (Anskaffelser.no) https://www.anskaffelser.no/hva-skal-du-kjope/bygg-anlegg-og-eiendom-bae/utslippsfrie-bygg-og-anleggsplasser

Miljødirektoratets veileder for klimavennlige bygge- og anleggsplasser https://www.miljodirektoratet.no/myndigheter/klimaarbeid/kutte-utslipp-av-klimagasser/klima-og-energitiltak/bygg-og-anlegg/utslippsfrie-byggeplasser/

Hjelp til lokalt klimaarbeid

Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet:

Veiledning og ressurser

Her finner du veiledning i klimatilpasning, klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, søke støtte til lokalt klimaarbeid, lese søknader og rapporter fra Klimasats- og klimatilpasningsprosjekter, og mye mer.

https://www.miljodirektoratet.no/myndigheter/klimaarbeid/  

Webinarer om lokalt klimaarbeid

Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak.

https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/arrangementer/webinar 

Kontakt oss

Kontakt oss på klimapodcast@miljodir.no

Podcastens hjemmeside: www.klimapodcast.no

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu