Klimaplanlegging med digital tvilling
Play • 31 min

Ålesund vil bli en mer klimavennlig og bærekraftig kommune. Med en digital 3D-kopi av byen, håper de at planleggingen blir mer effektiv.

I 2020 ble kommunene Sandøy, Haram, Ørskog, Skodje og Ålesund slått sammen til nye Ålesund kommune. Nå jobber de sammen med nabokommunen Sula og Giske for å lage en ny klima-, areal- og transportplan. Regionen er den første i Norge til å gjennomføre en bærekraftsanalyse basert på indikatorer utviklet av FN, og nå vil de ta steget videre med en såkalt "digital tvilling" i samarbeid med forskning og næringsliv.

Dette er en digital versjon av kommunen, basert på ulike kartlag og store mengder data som presenteres visuelt som et slags dataspill i 3D. Her finnes gater, bygninger, hav og bekker – og alt annet kommunen og forskerne mener bør være med for å skape en nyttig modell som kan brukes til å simulere effekter av ulike valg og endringer.

− Folk får lettere en felles problemforståelse gjennom visuelle bilder enn å måtte lese seg gjennom lange, tunge dokumenter, sier Bente Glomset Vikhagen, assisterende kommunedirektør.

Hun tror at den digitale tvillingen skal gjøre det raskere og mer effektivt å utnytte tilgjengelige data for å se effekten av ulike valg, og mye lettere for saksbehandlere, politikere og innbyggere å sette seg inn i scenarioene.

Med seg i denne episoden har hun prosjektleder og kommunens egen "framtidsnavigatør", Anne-Lise Sagen Major, og førsteamanuensis Dina Margrethe Aspen fra NTNU i Ålesund.

Arbeidet er organisert i prosjektet Smartplan, som startet i fjor og avsluttes i 2023 og er finansiert av Norges forskningsråd. Prosjektet skal utvikle et datadrevet beslutningsstøtteverktøy for bærekraftig samfunnsutvikling i samskapende planprosesser. I tillegg til kommunen og NTNU, deltar også Høgskulen i Volda, Møre og Romsdal fylkeskommune og Offshore Simulator Centre/Augment City i arbeidet.

Dette hører du om i denne episoden:

SmartPlan – prosjektets nettside: https://www.smartplanlegging.com/

Hjelp til lokalt klimaarbeid

Miljødirektoratet har mange ressurser for deg som jobber med lokalt klimaarbeid, blant annet:

Veiledning og ressurser

Her finner du veiledning i klimatilpasning, klima- og energiplanlegging og hvordan kommunen kan kutte utslipp i ulike sektorer, søke støtte til lokalt klimaarbeid, lese søknader og rapporter fra Klimasats- og klimatilpasningsprosjekter, og mye mer.

https://www.miljodirektoratet.no/myndigheter/klimaarbeid/  

Webinarer om lokalt klimaarbeid

Webinarer er gratis seminarer via nett. Her kan du melde deg på webinarene, eller se tidligere webinarer i opptak.

https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/arrangementer/webinar 

Kontakt oss

Kontakt oss på klimapodcast@miljodir.no

Podcastens hjemmeside: www.klimapodcast.no

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu