De missie van Miranda Boonstra: (Hard)lopen bij borstkanker
Play • 39 min

Dit is de 17e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering spreken Gerrit en Jurgen uitgebreid met ‘special guest’ Miranda Boonstra over:

De missie van Miranda Boonstra: (Hard)lopen bij borstkanker

INLEIDING:

In 2012 kwam Boonstra 8 seconden op de marathon van Rotterdam tekort om aan de Olympische Spelen in Londen mee te mogen doen, maar met een totaal van 16 Nederlandse titels op haar palmares mag ze zeker trots op haar atletiekcarrière zijn. Tegenwoordig zet Boonstra haar passie voor het hardlopen ook in voor vrouwen met borstkanker.

Boonstra kwam op dit idee toen haar zus met de diagnose borstkanker werd geconfronteerd en daar steeds vermoeider van werd. Toen werd vooral gedacht dat kankerpatiënten het rustig aan moesten doen en sporten meer kwaad dan goed zou doen. Maar Boonstra, die fysiotherapie en bewegingswetenschappen studeerde, vond dat stilzitten geen goed idee en bedacht een hardloopprogramma voor haar zus. Het pakte goed uit, haar zus werd fitter en sterker en gezamenlijk liepen de gezusters Boonstra in 2017 de Zevenheuvelenloop uit.

Inmiddels zag Boonstra meer en meer wetenschappelijke studies verschijnen die een gunstig effect van bewegen voor kankerpatiënten rapporteerden. Het deed Boonstra besluiten om haar kennis en de ervaring die ze met haar zus had opgedaan, te gebruiken om meer vrouwen met borstkanker in Nederland aan het hardlopen te krijgen, een initiatief dat ze RCVRY RUN (Recovery Run) noemde.

Inmiddels is Boonstra gestart met het opleiden van RCVRY RUN trainers in het hele land, die op een verantwoorde manier vrouwen met (borst)kanker middels een beweegprogramma kunnen begeleiden. De boodschap daarbij is dat bewegen en sport tijdens kanker een onderdeel moet zijn van het behandeltraject: een actieve patiënt kan immers de chemokuren beter verdragen, is fitter, heeft een betere slaapkwaliteit, en zal na de behandelingen sneller herstellen en eerder kunnen participeren in de maatschappij.

In de 16e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast laten we daarom Miranda Boonstra graag aan het woord om haar RCVRY RUN initiatief toe te lichten. Ook blikken we terug op Boonstra’s imposante atletiekcarrière en willen we van haar horen of ze de nieuwe springveerschoenen nog steeds niet ziet zitten.

 

SHOWNOTES:

Het artikel van Miranda waar het allemaal mee begon: Miranda’s ingezonden brief in de Volkskrant over de springveerschoenen van Nike: https://www.mirandaboonstra.nl/2020/02/11/de-springveerschoen/

Miranda Boonstra op Twitter: https://twitter.com/MirandaBoonstra

Miranda Boonstra volgens Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Miranda_Boonstra

Miranda’s website: https://www.mirandaboonstra.nl/

De website van RCVRY RUN: https://www.rcvryrun.nl/

Aflevering 6 van de Slimmer Presteren Podcast over innovatie in de sport en de magische hardloopschoenen van Nike: https://slimmer-presteren-podcast.nl/captivate-podcast/06-nike-vaporfly-wat-is-de-grens-van-innovatie-in-de-sport-slimmer-presteren-podcast/

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

https://www.youtube.com/watch?v=h_9LYGZYR-w

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu