Foamrollen voor en na het sporten: zinvol of onzin?
Play • 44 min

Dit is de 68e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Foamrollen voor en na het sporten: zinvol of onzin?

INLEIDING:

Foamrollers zijn een geliefd voorwerp voor fitness freaks en fysiotherapeuten. Maar heeft rollen vóór en na het sporten eigenlijk een effect op de prestatie en het herstel? En hoe werkt dit dan? Pak je koffiemok, nestel je op of onder een foamroller en luister naar aflevering 68 van de Slimmer Presteren Podcast.

Het zag er uitermate gezellig uit op de foto die tijdens het EK voetbal in de kranten verscheen. Volgens het onderschrift ging het om een trainingssessie van Oranje: op het beeld zelf waren een zestal internationals op de grasmat aan het keuvelen terwijl ze allemaal een oranje roller onder hun zitvlak hadden. Het was nog net niet dat ze een kaartje aan het leggen waren, maar ontspannen deden ze naar het zich laat aanzien zeer zeker wel op hun roller.

Dat de foamrol uiteindelijk geen droomrol voor het Nederlands elftal werd, weten we inmiddels. Maar dat na zijn introductie in de Verenigde Staten de foamrol inmiddels breed omarmd wordt door de sportwereld, is duidelijk.

Volgens onderzoek van een paar jaar geleden onder bijna 700 Amerikaanse fysiotherapeuten gebruikt zo’n tachtig procent een foamroller in de praktijk. Maar ook gaf negentig procent van de ondervraagden aan dat er een gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de veronderstelde positieve werking van het rollen is.

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast buigen Gerrit en Jurgen zich over de vraag of er inmiddels al meer wetenschappelijk onderzoek naar de foamrol gedaan is en hoe deze dan het beste ingezet kan worden voor een betere sportprestatie.

Tijdens het rondje Zoomen met Vroemen vertelt topcoach Guido Vroemen over zijn ervaring met de roller.

 

SHOWNOTES:

Review uit 2015 naar de effecten van rollen op bewegingsvrijheid, spierpijn en sportprestatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26618062/

 

Meta-analyse uit 2019 naar de effecten van foam rollen voor en na het sporten op de sportprestatie en het herstel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31024339/

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu