Biertje na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?
Play • 44 min

Dit is de 72ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

Biertje na het sporten: gewoon doen of liever laten staan?

INLEIDING:

Deze week hebben we iets te vieren met de Slimmer Presteren Podcast: we zijn regelmatig de nummer één hardloop-podcast van Nederland! Ook al zijn onze onderwerpen veel breder dan alleen hardlopen, het betekent wel dat we in die specifieke podcast categorie het meest beluisterd worden. Gaaf hè?!

En dat vieren we vandaag met een alcoholvrij biertje op de vrijdagochtend, want Gerrit drinkt al bijna 4 jaar geen druppel alcohol meer. Nou ja, bijna dan.... (voor wie goed geluisterd heeft naar de aflevering over ons avontuur in Renkum).

Deze week zoeken we uit of dat hem nou ook echt helpt bij het sporten. Want na een zware training of succesvolle race komt de tijd om te herstellen, na te genieten én te ontspannen.

Na een zware training of succesvolle race komt de tijd om te herstellen, na te genieten én te ontspannen. Een ijskoud biertje smaakt hier dan prima bij.

Maar moet dit per se een Radler zijn?

Is een beetje alcohol op zijn tijd van invloed op je sportprestatie? We bespreken het in de 72e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Wielrenners zijn dol op bier

Bier en wielrennen gaan prima samen. Althans, als je Google moet geloven. Zo is Kwaremont ‘het bier van kopmannen en kopvrouwen’, biedt Koerspret een pakket aan met hét bier voor wielergekken ‘om te genieten voor of na het fietsen’ en kun je in de Utrechtse Heuvelrug op gravelbikeweekend met ‘fun, burgers en bier’.

Hardlopers drinken liever wijn

Het fietsen staat niet alleen in het verheerlijken van een alcoholische versnapering tijdens of na het sporten. Zo staat er deze maand in Zuid-Limburg een wijnmarathon op het programma, waarbij het parcours langs verschillende wijngaarden loopt waar de deelnemers wijn kunnen proeven.

Tijdens de ‘Marathon du Médoc’ in 2019 was zelfs om elke twee kilometer niet een traditionele drinkpost met dorstlesser en water te vinden, maar waren de bekertjes met wijn gevuld.

Waarom drinken fitte mensen meer alchohol?

Het roept de vraag op of sporters inderdaad méér alcohol drinken dan bankzitters en waarom dat zo is. En hebben bier of wijn geen invloed op de sportprestatie en het herstel na een training?

In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken Gerrit en Jurgen in de wetenschappelijke studies op het gebied van ‘alcohol en sport’.

Tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ horen zij van sportarts en topcoach Guido Vroemen hoe nauwgezet hij de alcoholinname van zijn atleten in de gaten houdt.

 

 

SHOWNOTES:

De Tweet van Jurgen waar het allemaal mee begon: https://twitter.com/JvTeeffelen/status/1435894534106386433

 

Artikel van Alex Hutchinson dat een toptweet opleverde: https://www.outsideonline.com/health/running/exercise-alcohol-research/

 

Cijfers Trimbos over alcoholgebruik van sporters: https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/items/details/alcoholgebruik-door-sporters

 

Factsheet alcohol van Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-alcohol/

 

 

—-

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

 

Zie ook:

WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu