Iedereen verdient een eerlijk, sociaal stelsel
Play • 1 hr 1 min

De arbeidsmarkt in Nederland is kapot. Daarom pleit de Werkvereniging  voor een individueel, op de werkenden gericht sociaal stelsel dat  eerlijker is en werkgevers van administratieve lasten kan bevrijden. Met oprichter, aanjager en directeur Roos Wouters gaan we uitgebreid in gesprek. 

Momenteel heeft de arbeidsmarkt grote problemen. Overal zijn mensen tekort of worden potentiële werkenden niet juist ingezet (denk ook aan  leeftijdsdiscriminatie). Ondanks dat we al 20 jaar weten dat de  demografische ontwikkelingen zouden gaan zorgen voor tekorten (vooral in  de techniek, zorg en het onderwijs), heeft de politiek nagelaten daar  voldoende wat aan te doen.

Het sociaal stelsel en het polderoverleg dat erbij hoort, moet anders worden ingericht, stelt de Werkvereniging die  alle Modern Werkenden een stem wil geven. Dat kan op individuele basis, ook praktisch door internet en techniek ondersteund worden. Dat gaat om zzp'ers, zelfstandigen en ook over flexwerkers.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt aan de ene kant  doorgeschoten en aan de andere kant gewenst, zowel door werkenden als  werkgevers. Maar het huidige systeem lijkt steeds het uitgangspunt te  blijven, terwijl daarmee zzp’ers en flexwerkers aan hun lot worden  overgelaten. Ook de traditionele vakbonden laten het afweten, hoewel de Kunstenbond in navolging van de Werkvereniging eveneens de staat wil aanklagen met een zaak van ongelijke behandeling met steun tijdens de coronapandemie.

De Werkvereniging vertegenwoordigd dus best veel mensen en heeft de ambitie om een zitting te nemen in de Sociaal Economische Raad (SER). 

Presentatie: Bart van Maanen
Techniek: Amir Bar en Studio Klankplank
Meer over ons en onze activiteiten is te vinden op freelancefridays .nl 

 


More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu