Smartass-podden
#22 Åsa Gyberg-Karlsson Del 1 - Gen-etik, gentester och genförändringar
Mar 10, 2020 · 45 min
Play episode

Tips på gäster? Har du funderingar, idéer eller feedback om podden? Hör av dig till oss på hej@smartasspodden.se, gilla videon, prenumerera och sprid till dina vänner!

Vill du stötta smartasspodden? Bli en Patreon på www.patreon.com/smartasspodden

Idag pratar vi med Åsa Gyberg-Karlsson. Hon är legitimerad biomedicinsk analytiker med bred yrkeserfarenhet inom laboratoriemedicin. Hon är även ledarmot i SMER, Statens Medicinetiska råd, som har i uppgift att rådge regeringen kring medicin-etiska frågor ur ett övergripande samhällsperspektiv. Åsa talar inte för SMER under podden utan detta är ett utforskande samtal som vi har tillsammans med dig som lyssnar.
I podden pratar jag och Åsa om genkartläggning, där man får reda på vad man har för sjukdomar, mutationer och risker för sjukdomar. Man kan idag även få reda på enligt företagen som säljer kartläggningen – Om ditt barn kan bli fotbollsproffs eller om du ska satsa på att barnet blir längdskidåkare eller schackproffs. Detta lyfter många etiska dilemman kring barnens integritet och deras egna vilja och behov. Vi pratar även om geneditering och konsekvenser detta redan idag har på samhället, individer och vår politik.

Support the show (https://www.patreon.com/smartasspodden)

Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu