Mark Tigchelaar: ‘Opladen en afleiding zijn voor je brein niet hetzelfde’
Play • 58 min

Mark Tigchelaar studeerde neuropsychologie en specialiseerde zich in het verbeteren van prestaties en het optimaal benutten van het brein. Hij is betrokken bij diverse tv-programma’s over het brein, gaf twee TED-talks en schreef vijf boeken over hoe je meer uit je brein kunt halen.


In deze podcast vertelt Mark over:

 • zijn missie om de kennis van het brein universeel bekend te maken
 • hoe hij vroeger dyslectisch en de traagste van de klas was
 • productiviteit, stressverlaging en toename van je geluksgevoel
 • meer in het moment zijn (en niet afdwalen als je met een goede vriend(in) aan het praten bent)
 • praktische tips om minder snel afgeleid te zijn
 • de 4 concentratielekken
 • nieuwe informatie die het brein aan het werk zet (dus Social Media in je pauze is geen ontspanning voor het brein)
 • het onbewust uitputten van je brein
 • de kracht van wandelen buiten in de natuur
 • WhatsApp-berichten die dag en nacht doorlopen (met burn-out tot gevolg bij jongeren)
 • zijn spanningsveld om gebalanceerd op Social Media actief te zijn
 • waarom je niet de mailbox moet checken voor een afspraak (aandachtsresidu)
 • het brein dat evolutionair niet ontworpen is om te focussen
 • de kantoortuin als duurste kantoor wat er is
 • trots dat zijn boeken internationaal gaan
 • werk-, focus-, check-out-, stress- en piekerroutines
 • het afleveren van meesterwerken en controle hebben over je leven
 • creativiteit en productiviteit als tegenpolen
 • de coronacrisis als stimulans om met zijn bedrijf meer digitaal te gaan
 • zijn ambitie om wereldspeler te worden op het gebied van focus
 • het prijskaartje van elke kans
 • druk zijn, maar niet productief
 • professionals die door alle afleiding overdag pas ’s avonds laat aan hun werk beginnen
 • wat kennisbedrijven hun medewerkers écht moeten bieden
 • cultuur overstijgende uitdagingen van ons brein
 • getrainde en ongetrainde geheugens (in plaats van goede of slechte geheugens)
 • de kracht van voldoende slaap om emotioneel fit te zijn

 

Sluit je bij ons aan via ons gratis lidmaatschap, zie https://oersterk.nu/gratis-gezondheid-geluk/

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door OERsterk (www.oersterk.nu) en Vitaily (www.vitaily.nl).

Gezond Gesprek
Gezond Gesprek
Gezondheidsnet / Karine Hoenderdos
Geduldig werken aan gezonde doelen met Arie Boomsma
Arie Boomsma schreef het boek 'Volhard', over geduldig werken aan gezonde doelen. In deze aflevering van Gezond Gesprek geeft Boomsma heel veel praktische tips om gezonde gewoontes écht tot een succes te maken. Arie Boomsma is televisiemaker, mede-eigenaar van sportscholen, auteur en veelgevraagd spreker over fitness en vitaliteit. In deze podcast vertelt hij waarom hij een boek wilde schrijven over het bouwen van gewoontes, en hoe de coronacrisis daarbij van invloed was. Juist nu – in de coronacrisis – wordt het immers duidelijk hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor de weerstand en de gezondheid. Boomsma vertelt in dit gesprek over het stellen van inspirerende doelen, hij deelt een nieuwe visie op discipline en hij benadrukt het belang van goed plannen. Luister dit gesprek als je even vast bent gelopen in je goede voornemens, het zal je zeker inspireren de draad weer op te pakken! Fijne aanbieding! Deze aflevering van Gezond Gesprek werd mogelijk gemaakt door het Shimano Experience Center. Ben je op zoek naar een perfecte verkenning van het Limburgs Heuvellandschap en wil je het Shimano e-bike-systeem ervaren voor een dagdeel? Dat kan bij het Shimano Experience Center in Valkenburg! Ga erop uit en geniet van al het moois dat een fietstocht op een e-bike je biedt. Plan je bezoek, vul de actiecode 'gezondgesprek' in op de Shimano Experience website en betaal slechts € 16,95 voor het e-bike arrangement. Dat is inclusief een kop koffie, thee of fris en een lekker stuk Limburgse vlaai. Normaal kost je dat € 26,95. Gezond Gesprek wordt gepresenteerd door Karine Hoenderdos en geproduceerd door Jonne Seriese namens Dag en Nacht Media. De tune is van The Yearlings. Abonneren op Gezond Gesprek kan via Itunes. En natuurlijk kun je (en dat vinden we fijn!) een recensie achterlaten. Reageren op deze podcast? Je vindt ons op Twitter: @gezondnieuws en @vankarine. Ons mailadres is gezondgesprek@gezondheidsnet.nl. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
51 min
Leef Je Mooiste Leven Podcast
Leef Je Mooiste Leven Podcast
Michael Pilarczyk & Cindy Koeman
#95 Als je het niet meer ziet zitten | Een verhaal over leven en dood
Zelfdoding, een gedachte die in je kan opkomen wanneer je het gevoel hebt dat alles tegenzit en je geen uitweg meer ziet. Juist nu in deze periode waarin we grotendeels in een sociaal isolement zitten, kunnen sombere gedachten in je opkomen.  Ik ontving een bericht van een student van 19 jaar die meerdere malen heeft overwogen om een einde te maken aan zijn jonge leven. Depressieve gevoelens, negatieve gedachten. Zijn verhaal raakte me en ik heb hem opgebeld. Het gesprek is opgenomen en met zijn toestemming is het de eerste podcast van 2021 geworden. Een verhaal over leven en dood. Ik vertel in deze podcast dat wij dagelijks vele berichten en vragen ontvangen. Door de enorme hoeveelheden kan ik die niet allemaal beantwoorden. Hopelijk kan je dit begrijpen.  Cindy en ik willen graag iedereen helpen om hun mooiste leven te leven, maar in dit soort gevallen is het verstandig om gespecialiseerde hulp te zoeken. Wanneer je zelf gedachten hebt over zelfdoding, neem dan direct contact op met 113, of bel 112. Bel iemand. Blijf niet alleen met je destructieve gedachten.  We hebben het in onze podcast meestal over het leven van je mooiste leven, maar om dat te kunnen doen, moet je wel in leven blijven. Volgens mij is er altijd iets om voor te leven. Zodra de donkere wolken verdwijnen zal je licht zien. En dan gaat je toekomst er anders uitzien. Ik hoop dat dit een inspirerend gesprek voor je is. Reacties zijn welkom onder de posts op al onze social media. Dank voor het luisteren.
58 min
Eindbazen
Eindbazen
Michel Vos & Wiggert Meerman
#214 Mark Verhees - Positiviteit, dankbaarheid en hoe je om gaat met het verlies van een dierbare
De geboren Brabantse Verhees heeft de afgelopen jaren meerdere boeken geschreven en spreidt zijn boodschap onder de naam ‘Voor Positiviteit’ over heel Nederland. Hij werkte jarenlang bij een branchevereniging en had het eigenlijk prima totdat een emotionele gebeurtenis zijn bewustzijn veranderde. ‘‘Mijn schoonvader overleed en ik dacht na over een speech voor zijn uitvaart. Ik dacht toen automatisch ook na over mijn eigen uitvaart. Wat zou er gezegd worden? Ik was begin veertig en wist eigenlijk totaal niet wie ik was.’’ Na een omwenteling om zichzelf te ‘ontdekken’ begint Verhees met het posten van positieve blogs. Dagen, weken en maandenl achterelkaar was het doel, maar de positieve gast wist toen nog niet dat het slechts het begin was van een grote reis. ‘‘Ik werd nieuwsgierig naar de gevolgen van het brein, wanneer je je meer focust op positiviteit.’’ Vader en moeder Verhees kwamen in 2020 te overlijden. Een moeilijke periode brak aan. ‘‘Ik kan niet zeggen dat ik op zo’n moment ook positief ben. Het is belangrijk om ook te huilen. Verdriet moet je vooral niet afbreken of afkeuren.’’ De dood en het bijbehorende verlies hebben volgens Verhees niet altijd negatieve gevolgen op het verdere leven. ‘‘Ik ben er uiteindelijk sterker van geworden. In hoeverre kan je accepteren wat er gebeurd is? Dat is de uitdaging. Je moet het ermee doen.’’ Spreuken, gedichten en verhalen, ook de komende tijd zal Mark Verhees en het bedrijf rondom de positivo niet te stoppen zijn. ‘‘We meten wat er op de socials gebeurt. Wat de mensen interessant vinden, dat ontwikkelen we mede door.’’ Zijn belangrijkste tip voor startende positievellingen: ‘‘Schrijf drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Maak daar een gewoonte van. Het is super simpel, je zult merken dat het over een maand totaal anders voor je is.’’
1 hr 45 min
De Podcast Psycholoog
De Podcast Psycholoog
De Podcast Psycholoog
Aflevering 16. Trauma
Iedereen gaat anders om met het verwerken van een traumatische ervaring. De een wil er over praten, de ander trekt zich liever even terug. Wanneer je doet wat jij fijn vindt, kom je er vaak weer helemaal bovenop. Maar wat als dat niet gebeurt en je last blijft houden van herbelevingen, schrikachtigheid en vervelende gedachten? Wanneer je het liefst alles wil vermijden wat te maken heeft met je trauma en juist dát je leven gaat beheersen?  We praten er in deze aflevering over met klinisch psycholoog Suzy Matthijssen. We bespreken welke situaties vaak als traumatisch worden ervaren, welke klachten je kunt krijgen en wanneer we spreken van PTSS. Ook leggen we uit hoe verschillende traumabehandelingen eruit zien. Een geruststellende gedachte: met de juiste behandeling kun je zelfs na een heftig trauma je leven weer op de rit krijgen.  De Podcast Psycholoog is een productie van Marissa van der Sluis en Leonie van Dijk.   Wil jij meer afleveringen horen van De Podcast Psycholoog en wil je ons daarbij helpen? Steun ons dan met een donatie. Dat kan via Petje.af/depodcastpsycholoog.   Meer weten? www.depodcastpsycholoog.nl  Tips, reacties of vragen? Mail ons! info@depodcastpsycholoog.nl.   Instagram: @depodcastpsycholoog   Clubhouse: @thepodcastpsych & @depodcastpsych  Shownotes:    Gast: Suzy Matthijssen  Muziek: Frank Kloos   Voice-over intro: Bart Slim   Artwork: Joeri Worm   Website: Eduardo Guzmán
53 min
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu