Marije Berkelaar: "Een lichaam wat ziek is heeft hulp nodig, geen medicijn."
Play episode · 52 min

Marije Berkelaar noemt zich de 'eerste medicijnvrije huisarts van Nederland'.

In deze podcast vertelt Marije over:

 • hoe ze fysieke klachten kreeg van het voorschrijven van medicatie (en besloot een andere weg te gaan)
 • haar visie op een lichaam dat ziek is
 • de behoefte om naar de kern van een klacht te gaan (en de mens achter een klacht centraal te stellen)
 • hoe haar omgeving reageerde – zowel positief als negatief - toen ze besloot om als huisarts te stoppen
 • haar visie op de arts van de toekomst
 • hoe pillen mensen van groei kunnen weerhouden
 • het gedrag van mensen als vast patroon (en waarom veranderen zo lastig is, zelfs als het lijf signalen geeft)
 • het belang van een steunende omgeving (en dat je familie soms zelfs hier niet goed bij aansluit)
 • een andere kijk op tegenslagen
 • wat je kunt doen bij klachten (een persoonlijke zoektocht als medicijn)
 • een persoonlijk inzicht dat er meer manieren zijn om naar de wereld te kijken (en het doorbreken van haar oude cognitieve weerstand)
 • veiligheid en verbinding als noodzakelijke basis voor verandering
 • suggesties om het gezondheidslandschap vitaler te maken (focus op - biologische voeding en preventieve gezondheid)
 • haar ochtendroutine, met onder andere dankbaarheid
 • de ambitie om mensen in Nederland positief te beïnvloeden

Wij zijn graag jouw gids naar een beter leven. Sluit je bij ons aan via ons gratis lidmaatschap, zie https://oersterk.nu/gratis-gezondheid-geluk/

Eindbazen
Eindbazen
Michel Vos & Wiggert Meerman
#200 Rick Pastoor - Slim en efficiënt leven
In aflevering 200 van de Eindbazen podcast praat Michel met Rick Pastoor over slim en efficiënt leven. Rick schreef begin vorig jaar het boek GRIP. Het boek biedt concrete stappen naar een leven vol slimmer en efficiënt werken. Michel maakt gelijk een compliment over het boek: "Het boek is zeer compleet en biedt een helder beeld." Voordat Rick zich ging verdiepen in de wereld van het slimmer werken, had hij een heel ander leven erop zitten. "Ik heb informatica gestudeerd en ben toen mijn eigen bedrijfje gestart", vertelt Rick, die zichzelf als een echte computernerd bestempeld. "Ik kreeg later het gevoel om ergens écht aan te werken en toen ben ik bij Blendle terechtgekomen. Toen was het nog een journalistieke start-up, waarbij lezers konden betalen voor elk artikel dat ze wilden lezen." Tegenwoordig werkt het bedrijf met abonnementen. Langzamerhand hielp Rick steeds meer jonge mensen met meer structuur aanbrengen in hun werkweek. "Ik rolde erin, ik verzamelde informatie voor mensen om me heen en schreef een nieuwsbrief", verklaart Rick. "Na een tijdje kwam ik op het idee om een boekje te maken met al mijn kennis." ‘Practice what you preach’ staat bij Rick hoog in het vaandel als het aankomt op slim werken. "Ik doe bewust veel denkwerk in de ochtend. De ochtend is voor mij heilig. Onbewust plan ik die ochtendmomenten voor mezelf in. Dat doe ik al heel lang." Om hem heen ziet Rick bij veel mensen de planning verkeerd gaan. "Ik zie mensen die het niet vol kunnen houden. De kracht is op zo’n moment om een stukje complexiteit in je agenda weg te halen. Begin bijvoorbeeld met een agenda waarin je minder activiteiten zet." Wat de bestsellerschrijver zichzelf gunt is duidelijk: bedenktijd. "Het gebeurt zo vaak dat mensen een probleem hebben, niet weten wat ze willen of niet weten wat belangrijk is. Geef jezelf tien minuten in een ruimte waarin je niet gestoord wordt en je gaat de wereld heel anders zien." Volgens Rick helpt het ook om experts te vragen naar een oplossing voor je vraagstuk: "Je krijgt zoveel input van mensen die al eens met dat bijltje hebben gehakt. Het is ontzettend waardevol."
1 hr 32 min
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu