Smart forklart
Smart forklart
Aug 11, 2022
47. Sommerreprise: Tare
Play • 28 min

Et relativt lite område med tang- og tareproduksjon utenfor Norskekysten kan være nok til å fange hele Norges årlige CO2-utslipp!


Algene spiser seg rett og slett sterke av vår forurensning, og dersom vi bruker dem riktig i etterkant vil de gi et solid bidrag til at klimaregnskapet går riktig vei.


Produksjon av tang og tare er bare i startgropa her hjemme, men med de riktige grepene kan dette bli en næring som hjelper oss til en grønnere og mer bærekraftig verden.


Presisering: Vi behøver et areal på rundt 20 000 kvadratkilometer med tare for å ta opp hele det årlige utslippet av CO2 fra Norge, i skrivende stund. Det er et like stort areal som tidligere Sogn og Fjordane fylke. Det kan høres stort ut, men drar du det arealet ut til havet - så blir det som en malingsflekk på kartet. Altså relativt lite, sammenlignet med det havarealet som finnes utenfor kysten vår.


Det har skjedd spennende ting siden denne episoden ble spilt inn, og her kan du lese mer om hvordan karbonfangst med tare fungerer og om samarbeidsprosjektet som nå skal realiseres: https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/starter-karbonfangst-med-sukkertare/


Gjester: Jorunn Skjermo og Ole Jacob Broch, begge seniorforskere ved SINTEF Ocean.


Programleder: Aksel Faanes Persson.


Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om i Smart forklart? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu