Het belang van beeldvorming met X_YUSUF_BOSS
Play • 39 min
“Kunst en cultuur geeft aandacht aan iets wat in het dagelijks leven over het hoofd wordt gezien.” In deze aflevering spreekt Dide Vonk met Mohamed Yusuf Boss, Abdifatah Mohamed en Sakaria Ahmed over hoe het is om op te groeien tussen twee culturen: de Nederlandse en de Somalische. Wat is de rol van je ouders? Voel je je Nederlands, Somalisch of beide? En hoe ga je om met beeldvorming van buitenaf?

Deze thema’s waren voor theatermaker en choreograaf Mohamed het startpunt voor zijn zesde voorstelling LÍX. Onder de naam X_YUSUF_BOSS maakte hij een performance met dans, meertalige zang en projecties over de vraag: ‘hoe je te verhoud je je tot jezelf en tot de geschiedenis die in je opgeslagen ligt?’ Het is een ode aan de mens die zich niet altijd heel voelt, maar dat wel degelijk is.
De basis van deze voorstelling zijn een fotoproject en uitgebreide interviews met verschillende generaties mensen uit de Somalische gemeenschap in Nederland.
Mohamed vertelt hoe een persoonlijk verhaal uitgroeide tot een voorstelling waar ieder mens zich toe kan verhouden.

‘Wij zijn kunstenaar’ is een podcast van het VriendenLoterij Fonds, geproduceerd door De Makers Podcast. De initiatieven uit de podcast hebben steun gekregen van het fonds.

Wij zijn Kunstenaar is een productie van De Makers Podcast.
Gasten: Mohamed Yusuf Boss, Abdifatah Mohamed en Sakaria Ahmed
Presentatie & editing: Dide Vonk
Audiodesign: Sonya Vos
Muziek intro en outro: David Schwarz
Muziek in aflevering: Rik van den Heuvel in samenwerking met vocalist; Shaolin Versachi
Beeldmaker: Teddy Cornelisse
Meer over X YUSUF BOSS: https://xyusufboss.nl/
Meer over het VriendenLoterij Fonds: http://vriendenloterijfonds.nl/
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu