Auditórium
Auditórium
May 16, 2022
Baló Dániel: Nem mindig a megújuló a fenntartható
Play • 37 min

Baló Dániel építész, egyetemi oktató, a Murum Stúdió alapítója, a MOME StudioB és a TIMBOO társalapítója. Tanulmányait a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Lisszaboni Műszaki Egyetemen és Koppenhágában, a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia építész karán végezte. Diplomája előtt Európa több jelentős tervezője mellett próbálhatta ki magát építészként, így dolgozott a Pritzker díjas svájci Peter Zumthor, a spanyol RCR Arquitectes és a brit John Pawson irodájában is.

2016-ban Bene Tamással indította el a MOME-n a Studio B-t, mely kurzusokat, előadásokat és szemináriumokat foglal magába, elsősorban az ember és természet viszonyára koncentrálva. A célja, hogy a tanulók kissé eltávolodjanak a hagyományos értelembe vett építészettől, és absztrakt ötleteket, gondolatokat, állításokat fogalmazzanak meg. A hallgatókkal több projektet valósítottak meg Hollandiában, Spanyolországban és Magyarországon, melyek nem csak a hazai, de nemzetközi média figyelmét is felkeltették.

A fenntarthatóság tervezői munkásságában is megjelenik, Dániában például egy ötszáz éves farmot alakítottak át építészeti örökségmegőrző központtá, míg a Káli-medencében bontott anyagokból újítottak meg és formáltak át épületeket a mai igényeknek megfelelve. Itt, a Balaton-felvidéken van az a bánya is, amelynek utópisztikus revitalizációs tervén dolgozva született meg a TIMBOO ötlete. Ennek a kezdeményezésnek a lényege a bambusz többcélú felhasználása, mely Baló szerint nem csak a mezőgazdasági építészet hasznos építőanyaga lehet, de egy tájseb begyógyításában, az erózió megállításában épp olyan fontos szerep juthat neki, mint a helyi közösségek támogatásában. Az első, Etiópiában megvalósult projektjük jó példa erre.

A Bodrog partjára tervezett Dereszla bisztró és étterem idén nyerte el a nemzetközi BigSEE díjat. Ez a ház a folyópart, a telek és az épület éles kontúrja közötti határvonalakat igyekszik elmosni, legfőbb látszó anyagként a közelben bányászott követ alkalmazva.

Olvass még többet az Építészfórumon! https://epiteszforum.hu/auditorium-podcast--balo-daniel 

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu