Tommie in de zorg podcast
#24: Dementie is meer dan geheugenverlies - Kasper Bormans
Jun 25, 2020 · 47 min
Play episode
Kasper Bormans doctoreerde op het verhogen van levenskwaliteit bij mensen met dementie. Hij is auteur van het boek ‘Wat Alz?’, bedenker van ‘Het Spel van de Verbeelding’, en hij ontwikkelde de mobiele applicatie ‘MemoryHome’ waarin hij telkens op zoek gaat naar de kracht van geheugenpaleizen en positieve vormen van communicatie met en over mensen met dementie.

Door de eenzijdige focus op dementie als 'geheugenverlies' in films, boeken, onderzoek, nieuwsberichten, en dus in hoofden van mensen, doet ons meteen belanden in een scenario van machteloosheid. We verdwalen in een doodlopende straat en verstarren in eenzaamheid.

Dementie is echter ruimer dan geheugenverlies, er is ook 'communicatieverlies'. Dementie is niet alleen zwaar voor de persoon zelf, maar ook voor de familie, vrienden en zorgverstrekkers. Door dementie te beschouwen als een communicatieprobleem ontstaat er terug bewegingsruimte want je kunt niet 'niet communiceren'.

Kasper vertelt in ons gesprek uitgebreid over allerlei manieren om met mensen te blijven communiceren. Denk aan efficiënte reclametechnieken. Door het weerkaatsen van woorden, spiegelen van lichaamstaal, de illusie van de keuze of de impact van de ja-kamer blijf je elkaar herontdekken via ontelbare paden van verwondering.

Dementie gaat niet over het zeggen van ‘vaarwel’, maar over het zeggen van ‘hallo’.
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu