Fakultet
Fakultet
Jul 1, 2019
Avsnitt 1: Mamma, pappa, kanske barn
Play • 45 min

Lolita föddes utan livmoder och med en 2,5 cm djup slida. ”Jag var ett missfoster” säger Lolita. 32 år senare föder hon Cash Douglas som i dag är 4 år. ”Jag är så lycklig...” säger Lolita. Livet förändrades förstås för Lolita och Patrik när de fick barn, efter en livmodertransplantation.

Men hur påverkas alla våra liv av detta? Vad händer med normen om vad som är kvinnligt och vad händer med betydelsen av att fysiskt bära sitt barn?

Lisa Guntram, forskare vid Linköpings universitet, har intresserat sig för detta. ”I och med att vi får fler medicinska möjligheter att bära barn - då kanske normen att man ska bära barn, förstärks? Trots att vi i Sverige har en stark och lång tradition av kvinnlig frigörelse så finns det en ganska stark förväntan på att en kvinnas liv innefattar att både få och vilja ha barn. Det är att gå utanför normen om man inte följer den idén om livsbana.”

Hör Lisa, forskare, Lolita, mamma, och Linda, donator, i Fakultet avsnitt nummer ett.

LiU i Almedalen - digitalt och i dina lurar!

--

Intervjuade i avsnittet är Lisa Guntram, universitetslektor och Lolita Carlerup, mamma, och Linda Wästerlund, donator.

Producent: Annelie Norberg

Postproduktion: Mattias Edborg, student vid kursen Podcast- ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor (producerar också podcasten Mannen med den gula rocken https://www.radioplay.se/podcast/mannen-med-den-gula-rocken)

Signaturmusik: Funkysuspense av Bensound

--

Lisa Guntrams sida: https://liu.se/medarbetare/lisgu49

LiUs poddar: https://liu.se/podcast

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu