Ellen Triumf - bedre fordøyelse og helse med samefolkets tradisjonskost
Play • 38 min

Ellen Cecilie Triumf-Buljo er 39 år, født og oppvokst i Kautokeino, mamma til fire barn, gift med en reindriftsutøver og holder samiske matkurs. Hun har en Mastergrad i Matvitenskap fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet i Ås, og Praktisk-Pedagogisk utdanning fra Samisk høgskole. 

Ellen har jobbet i en slakteri- og produksjonsbedrift for reinkjøtt, jobbet som lærer og har erfaring fra ulike matprosjekter. Ellen sin kostholdsfilosofi er å bruke mat fra naturen, videreføre samisk livsstil og minimere den typiske sløsementaliteten rundt mat som er så utbredt i det moderne samfunn.

I det tradisjonelle norske kostholdet er brød en viktig del, og det er ikke uvanlig med 3-4 brødmåltider om dagen - med pålegg som ost, kjøttpålegg eller syltetøy. Melk og meieriprodukter er også viktige i kosten, og det er som regel bare 1 varmmåltid per dag.

Samefolkets kosthold er fett- og proteinrikt. Det er vanskelig å dyrke grønnsaker og korn langt mot nord grunnet det kalde klimaet. Samene har tradisjonelt plukket bær og sanket ville vekster, som er med på å forebygge mangelsykdommer - eller blir brukt som medisin. 

Reinsdyr, fisk, vilt og ville vekster ble speket, tørket, røkt og saltet. Konserveringen av mat sørget for at ingen sultet, og at man hadde energirik mat hele året.

Hver høst ble det slaktet rein, og samene tok vare på hele dyret; både knoklene og bindevevet som ble kokt buljong på, hjertet, hjernen, lungene, blodet, lever og nyrer ble utnyttet.

Både jeg og Ellen har sett store helsegevinster ved å endre matvanene fra det typisk norske til urfolkets tradisjonskosthold, både på oss selv og andre mennesker vi har rådført.

Vi er innom:

  • Norsk vs. samisk matkultur
  • Tradisjonskost for bedre helse og fordøyelse
  • Sesongbasert og kortreist mat for “den moderne jeger”
  • Protein/fett eller karbohydratrikt og plantebasert
  • Variert eller mer ensformig kosthold
  • Samfunnsendringer på grunn av Corona
  • Matbaserte kosttilskudd

God Lytt!

 

Linker:
www.reinstyrke.no
Instagram
Facebook

 

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu