444
444
Jan 17, 2021
Visszatérés a visszatérésre [Belterj 2.]
Play • 55 min

A 444 történetének egyik legnagyobb hatású cikkéről, Magyari Péter Utána minden állat szomorú című, 2014-es riportjáról, amely az ismert pedagógus és tévés szerkesztő Sipos Pál szexuális visszaéléseit leplezte le, illetve az ugyanerről a témáról készült, tavaly év elején bemutatott HBO-dokumentumfilmről (Visszatérés Epipóba) beszélget a kvázigazda, Winkler Róbert a cikk szerzőjével, Magyari Péterrel valamint a film egyik szereplőjével, Miklósi Gáborral és Uj Péterrel, aki csak úgy ott van.

Kábé így haladunk:

4:35 – Winkler összefoglalja a harmincas évek óta létező bánki tábor előtörténetét, közben eltéved Nógrád és Borsod között.

6:00 – Miklósi Gábor elmeséli, honnan a tábor neve, és hogyan került ebbe a sztoriba már 5 évesen.

19:00 – Miért nem vállalta a film forgatókönyvét Magyari Péter?

24:00 – Magyari találkozója a törénet főszereplőjével, Sipos Pállal.

34:50 – Te beadnád három hétre a gyerekedet nyári táborba?

(Grafika: TBG)

Szertár
Szertár
Szertár, Zsiros László Róbert
Nem biztos, hogy tudtad, mi van a biokaják mögött
Röviden: rengeteg tapasztalat és egyre több kutatómunka. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőzgadasági Kutatóintézet ügyvezető igazgatójával persze ennél jóval mélyebben is belemegyünk a témába a mai adásban. Ajánló: Szerkesztett életek, bioetikai jövőképek A CEU Határtalan tudás rendezvényének következő adását ezen a linken követhetitek 2021. február 25-én 17 órától: https://bit.ly/2MkRGNt Adásjegyzetek - főbb kérdések, témakörök Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) honlapja: https://bit.ly/3bzobjM * Mi a különbség biológiai, ökológiai és organikus termesztés között? (Beugratós kérdés.) * Dóra élet- és karrierútja önmagában is érdekes, hogy hogy sodródott a tájépítészet felől az ökológiai gazdálkodásba? * Hogyan alapít az ember kutatóintézetet? * Mik a prioritások a kutatásban? Az on-farm kutatási hálózatok * Az “evidence based” (tényeken alapuló) kutatási szempontok az ökológiai gazdálkodás kutatásában * Nem mindegy, milyen fajtát termeszt az ember. * Kórokozók, kártevők és gyomok elleni küzdelem * A vetésforgóról * Nem termelünk mi egy kicsit túl sok búzát esetleg? * Az ökológiai gazdálkodás közgazdasági oldala * Mi a tájfajta paradicsomok őrületes sikerének titka? * Méretgazdaságosság, gépesítettség és a kis ökogazdaságok – hogy hat ez a termékek piacára? Kosárközösségektől a széles keresleti oldalig * Koppenhágában a közétkeztetés 90% bio. Mi a helyzet Magyarországon? * Mik a megugorhatatlan problémák a bióban? * Mikor lesznek engedélyezve a genetikailag módosított szervezetek (GMO) az ökológiai termesztésben? Köszönöm, ha támogatod a Szertár tartalmait Patreonon: bit.ly/szertarpatreon
59 min
20 perccel a jövőbe
20 perccel a jövőbe
Kaszt.hu
142: Olaj need is an answer
Jó hírek: szóvicces sószórók a skót sztrádákon, diliző disznók, mindenki a Marson. Rossz hírek: rés a bébiőr-pajzson, olaj a vízben, szurok a tengerparton. Jegyzetek Szóvicces skót sószórók (https://scotgov.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=2de764a9303848ffb9a4cac0bd0b1aab) Mathologer-videók (https://www.youtube.com/c/Mathologer/search?query=ramanujan) Szívszaggató (https://www.etsy.com/sg-en/listing/718531611/similar?ref=listings_2) Farmville-tehenezős csalók (https://metro.co.uk/2013/12/04/romanian-farmville-gang-con-400000-from-government-with-fake-farms-4215956/) Videojátékos disznók (https://www.bbc.co.uk/news/technology-56023720) A számítógépes arcfelismerés rövid története (https://www.technologyreview.com/2021/02/05/1017388/ai-deep-learning-facial-recognition-data-history/), és az eredeti tanulmány (https://arxiv.org/pdf/2102.00813.pdf) Megmondja az AI, hogy mit érzel - és hogy hazudsz-e (https://bitport.hu/brit-kutatok-lelekfurkeszt-csinaltak-mesterseges-intelligenciabol) Álmodó emberekkel beszélgettek (https://www.sciencemag.org/news/2021/02/scientists-entered-peoples-dreams-and-got-them-talking), A bolygó nevén az Inception (https://www.facebook.com/abolygoneve/posts/1166758353460927) Több százezer bébiőrt érinthet a biztonsági rés (https://threatpost.com/baby-monitors-unauthorized-viewing/163982/) Az Uber-sofőrök igenis az Uber dolgozói (https://www.bbc.com/news/business-56123668) Metaemberek (https://www.popsci.com/story/technology/pic-games-new-metahuman-digital-creator/) A like a részvét jele (volt 2019-ben) (https://mashable.com/article/like-button-inflation/) A 24.hu kipróbálta a Spotot (https://24.hu/tech/2021/02/12/boston-dynamics-spot-robotkutya-2/) Mars rovat Mintákat is akarunk a Marsról (https://www.wired.com/story/inside-nasas-epic-plan-to-bring-martian-soil-back-to-earth/) Megjöttek az első hangok a Marsról (https://www.nbcnews.com/science/space/nasa-rover-beams-back-first-sounds-ever-recorded-surface-mars-rcna303) Dr. Becky (https://www.youtube.com/watch?v=mjbKzxh1NpQ) Kátrányrovat Kanada Banda: kőolaj vs lítium (https://kanadabanda.com/koolaj-vs-litium/) A katasztrófa anatómiája (https://www.timesofisrael.com/tarred-and-shuttered-anatomy-of-the-oil-disaster-thats-closed-israels-beaches/) Legyen pozitív hír a végén rovat Műanyaghulladékból tégla (https://thekidshouldseethis.com/post/recycling-plastic-waste-to-make-bricks-that-are-stronger-than-concrete) Víziló-fogmosás (https://thekidshouldseethis.com/post/a-hippo-gets-his-teeth-brushed) Hírlevél itt (http://eepurl.com/g7Bfd1)
1 hr 27 min
Filmklub podcast
Filmklub podcast
Varga Ferenc, Mesterházy Lili
#118 Ágh Márton
Vendégünk volt Ágh Márton, olyan filmek látványtervezője, mint a Drakulics elvtárs, a Jupiter holdja, a Delta, illetve a hamarosan a berlini filmfesztivál versenyprogramjában bemutatkozó Természetes fény, idén nyáron pedig Nemes Jeles László harmadik filmje, Az árva látványvilágáért lesz felelős. Részletesen végigbeszéltük Marci életét. Fókuszba került a keszthelyi gyerekkor, a zongoraművészi álmok, amiknek egy majdnem leamputált kéz vetett véget, a szovjet emlékmű lebontása, a Budapestre szökdösés, a hajnalig tartó bulizások egy üveg kólával, a portrérajzolás német turistáknak a balatoni sétányon. Egy sikertelen felvételi után a családi barát Zoób Kati vette szárnyai alá a fiatalembert. Miért kellett mosodába vinnie Glenn Close harisnyáját? Milyen volt egyedüli fiúként a képzős osztályban? Mikor jutott el először egy filmforgatásra? Hogyhogy nem tűnt fel neki Szabó Győző drogozása, amikor együtt járták körbe Európát? Egy rövid kortárs táncos kitérő után jöttek a színházi és filmes munkák, aztán a nagy találkozás Schilling Árpáddal, és Marci lett a korszak legmenőbb társulatának (Krétakör) a házi látványtervezője, később Mundruczó Kornél filmjeiben és előadásaiban dolgozott, majd mindkét együttműködésnek szinte egyszerre lett vége. Hogy jutott eszébe a feje tetejére állítani a színpadot a Látszatéletben? Mi volt a legszebb bók, amit a Delta látványvilágára kapott? Mit tett hozzá Marci a Jupiter holdja észbontó autósüldözéses jelenetéhez? Milyen volt Peter Greenaway-jel közös füzetbe rajzolgatni? Miért nem dolgozott többet Magyarországon forgó külföldi filmekben? Közben belesodródott egy olyan helyzetbe, hogy rendezett egy kisfilmet (A kutyákat elengedtem), és voltak szereplések a kamera másik oldalán: a saját apja által inspirált állambiztonságis figurája a Drakulics elvtársban, az enyhén meleg, piperkőc kutyakozmetikus a Fehér Istenben (ez az alakítás sajnos nem maradt fenn az utókor számára), illetve a legemlékezetesebb, a görög rabbi a Saul fiában, amivel Angliában felkerült a moziplakátokra, és ami miatt hónapokig sapkát kellett hordania. Mesélt arról, hogy hogyan tud becsempészni olyan jelentést a filmekbe, ami néha még a rendezőnek sem tűnik fel, és, hogy mi volt a szuper a Delta cannes-i bulijában, de elárulta azt is, hogy melyik regényből rendezne a legszívesebben filmet.
Play
Szín Folt Cafe
Szín Folt Cafe
Lehi és Lehiné
E227 - Vendégsében a Kanada Banda
A mai adás története ott kezdődik hogy ebben https://www.szinfoltcafe.hu/e222 az adásban beszéltünk hosszasan az iskolai nehézségekről, majd a https://kanadabanda.com/ podcast egyik showrunnerje Lázadó írt nekünk egy hosszú levelet a témában, amire mi nemes egyszerűséggel az válaszoltuk hogy erről beszéljünk inkább adásban. :D Több nem is írok, álljon itt Lázadó levele volan vezetőnek a beszélgetéshez. "Nehéz lenne titkolnunk, hogy az általatok eddig elmondottak alapján számunkra úgy fest a kép, hogy csúnyán ki lett tolva szegény gyermekkel... nem mondom, hogy a mindent tudás birtokában vagyunk, mert nem vagyunk, a véleményünk az általatok elmondottak alapján formálódott ilyenné. Nem akartuk azt mondani, hogy "mi megmondtuk", mert nem mondtuk meg, csak gondoltuk. Sejthető volt, hogy ennek ez lesz a vége - mondjuk mindezt rokoni/baráti elbeszélések alapján, a magyar oktatás anomáliáiról szóló internetes cikkek és riportok alapján. Véleményem szerint a magyar oktatásban, a magyar iskolarendszerben semmi sem változott 1999 óta, én ekkor érettségiztem le és kerültem ki a kötelező részvételt követelő magyar oktatási rendszer alól (az önként vállalt egyetemi képzést nem hoznám ide, az már nem gyermekkori, hanem felnőttkori történet és mint írtam, önként vállaltam, saját zsebből fizettem). Ha mégis változott volna valami, akkor az nem a jó irányba történt. Nem arról beszélek, hogy van online napló, ellenőrzőkönyv, vagy hogy akár már email-en is lehet kommunikálni a háziról a tanárral (pre-covid időkről beszélek), mert eme technológiai változás, fejlődés mindenhol a rendszer része. Előre leszögezem, hogy anno nekem is voltak olyan tanáraim, akik minden nap erőn felül teljesítettek, akiknek jó volt ott ülni az óráikon, akiket a 10. és a 20. évfordulós érettségi találkoztóra is örömmel meghívtunk, mert őket annak idején is tiszteltük és szerettük! De! Az iskola szellemisége, a tanárok képzése és oktatása, fejlesztése, a ("Nemzetthy" Alap) Tanterv tartalma pontosan ugyanúgy nem ér semmit sem, mint ahogyan nem ért semmit a 80-as évek végén, vagy 90-es években. Nagyon szomorúnak tartom, hogy a mai gyerekek is ugyanazt kell átéljék, mint amit mi is átéltünk annak idején. Többségében a napi munkától, a bizonytalan jövőtől stresszes, a tanári pályára alkalmatlan, előadóként, nevelőként tehetségtelen, pedagógusnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető emberi lények oktatját a magyar ifjúságot. Pontosan ugyanez volt a helyzet annak idején nálunk is, a mi időnkben, az általános iskola felső tagozatában és a középiskolában! Éppen ezért kellett annak idején egy nehéz és felelősségteljes döntést meghoznunk, amikor a külföldre költözés lehetősége felmerült! Nem önzésből választottam Kanadát, hanem feleségemmel közös döntés volt, hogy megpróbáljuk újrakezdeni az életünket Kanadában. Már akkor, 2013-ban is tudtuk, hogy nincs rükverc. A kanadai billentyűzeten (he-he, a vicces IT-s vicces hasonlatai) nem lesz Escape billentyű, ha valaha is "hirtelen" kell cselekedni, akkor is csak arról lehet szó, hogy előre "menekülünk", de meghátrálás, a dolgok visszacsinálása nem lehet és nem lesz opció! És ez azóta is így van. Vannak nehézségeink, nem tagadom, hogy nincsenek, bőven kijut a megoldandó feladatokból, a nehézségekből a kelet-európai bevándorlónak, hiszen mindenki a maga szintjén nyomorog. Csak hát az nagyon nem mindegy, hogy a "nyomorgás szintje" a vízfelszín és a béka segge alatt van -- vagy azért ha nyakig is állsz a vízben és lökdösnek a hullámok, leér a lábad és biztosan állsz a vízfenéken. Szűk családi és baráti körben több általános iskolás gyermek található Magyarországon, a szülők beszámolói alapján nagyon-nagyon örülünk, sőt, repesünk a boldogságtól mindketten, hogy lányainknak nem a magyar oktatásban kell részt venniük. Ahogyan Timi is mondta, az Egyesült Királyságban láttak a skála másik végét - amely nem tökéletes, de a magyarral össze nem mérhető. A kanadai oktatás nem a világ legjobbja, a kanadai iskolák nem a világ legtökéletesebb intézményei, de összehasonlíthatatlanul emberbarátabb (diák és szülő irányába egyaránt), összehasonlíthatatlanul gyermekközpontúbb és összemérhetően minőségibb, gyakorlatiasabb és színvonalasabb! Lásd: PISA teszt. Ez nem pont ma volt, de érdemes lehet egy pillantást vetni rá/bele hallgatni: https://kanadabanda.com/7-adas-magyarorszag-vs-kanada-oktatasi-rendszerek/ (KB007 – Magyarország & Kanada + Oktatási Rendszerek) https://kanadabanda.com/kb013-iskolarendszertelenseg/ (KB013 – Iskolarendszer(telenség)) Ha nem is sokkal, de Kanada szépen lepipálja az Egyesült Királyságot is. :)) OK, a PISA teszt az egyik sarokpont. A másik pedig maga a közösség, az atmoszféra, a pedagógusi kar összetétele, az adott iskola szellemisége, azaz hogy a gyermek hogyan érzi magát az iskola falai között? Kiszolgáltatottan és menthetetlenül, beskatulyázva és butának nézve, megalázva és ellehetetlenítve ahogyan Benedek és Benji? Vagy úgy, ahogyan az én lányaim? A nagyobbik lányunk 4. osztályos, a kisebbik 2.-os. Mosolyogva mennek iskolába, alig várják, hogy az osztálytársaikkal és az osztályfőnökükkel lehessenek abban a pár órában. A nap végén pedig jókedvűen jönnek haza, az aznapi élményeikről és tanórákon történtekről egymás szavába vágva, lelkesen mesélnek minden egyes nap. Pre-covid iskolai rendezvény nem maradhatott ki, már napokkal korábban csak arról beszéltek, hogy milyen lesz a suli buli, vagy a suli mozi, vagy a Halloween, vagy az iskolai karácsony, hogy mit fognak énekelni, milyen műsort fognak előadni a Remembrance Day-en, hogy karácsonyra rajzolnak és levelet írnak idősotthonok lakóinak? Amikor téli, vagy nyári szünet van, azt kérdezik, hogy mikor mehetnek újra suliba? Talán kissé utópisztikusnak hangzik, de Kanadában (legalább is ami Alberta tartomány Calgary városát illeti) az iskolarendszer (oktatás, pedagógus, intézményrendszer) van a gyermekekért és a szülőkért és nem fordítva. Nem emlékszem, hogy melyik adásban, de mondtam már (talán többször is?), hogy nagyon szívesen vissza ülnék az általános iskolai padba, mert azok alapján, amit a lányaimtól hallok, amit a lányaim által látok, meg amit saját magam tapasztalok a fogadóórák és az iskolai rendezvények alkalmával, biztosan jelentem ki, hogy gyermekként én is ilyen általános iskolába akartam volna járni!' Special Guests: Lator and Lázadó.
1 hr 41 min
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu