Waarom is ecommerce zo belangrijk? Expert talk met Dries de Gelder
Play • 1 hr 14 min

ls je aan ecommerce denkt, dan denk je misschien aan de giganten zoals Coolblue of Bol.com. Maar ecommerce is veel breder dan dat. Onder e-commerce, afkorting van electronic commerce, verstaan we handeldrijven via het internet. Marketplaces gebruiken zoals Amazon, dropshipping via Shopify of gewoon je eigen online boutique opzetten. Genoeg mogelijkheden, enorm veel kansen en misschien zelfs een paar beren op de weg! In mijn ogen was dit food for thought om een expert uit te nodigen en eens te duiken in de wereld van ecommerce, en waarom is ecommerce zo belangrijk?

In deze aflevering van de expert talk praat ik met Dries de Gelder: expert op het gebied van Ecommerce. De belangrijkste vraag tijdens deze aflevering is waarom is ecommerce zo belangrijk, en moet jij als ondernemer een digitale transitie maken? Deze vraag kan het beste beantwoord worden door Dries. Persoonlijk volg ik Dries al een tijdje op Linkedin. Dries is de founder van het ecommerce cafe (een community voor en door ecommerce liefhebbers) en heeft 10 jaar geleden hemdenonline.nl met zijn vader opgezet.

Waarom moet jij beginnen met ecommerce, en waarom is ecommerce zo belangrijk?

 

In deze expert talk was de belangrijkste tip: zorg dat je winst maakt. Ga niet concurreren met een Bol.com of een Amazon: dit gaat je niet lukken. Zij hebben het geld al, en zelfs met 2 miljoen omzet ga je waarschijnlijk toch geld verliezen op jouw bestellingen. Je moet echt op elke bestelling gaan verdienen. Als voorbeeld noemt hij de robotjes bij bol.com. Deze zijn ingesteld om de prijs te verlagen van hun product zodra de concurrent dit doet. En uiteindelijk gaat de prijs zo ver omlaag dat de enige die winst maakt Bol.com is. Zonde! Dries zegt daarom ook: ga niet de breedte in, maar wordt een expert van een specifieke niche.

 

Maar hoe pak je dit dan wel goed aan? En waarom is ecommerce dan toch belangrijk?

 

Met praktische voorbeelden deelt Dries zijn inzichten. Hij deelt zijn ervaring over het verkopen van overhemden via de online snelweg. Hij heeft de transitie van handmatig werk doen naar automatisering meegemaakt. Ook deelt Dries een case studie waarom je bijvoorbeeld geen witte shirts moet dragen onder je overhemd. Dit staat gelijk aan witte sokken met sandalen dragen… Maar door het toevoegen van upsell met witte shirts de verkopen juist exponentieel zijn gestegen!

 

En is ecommerce ook belangrijk (of eigenlijk moet ik zeggen interessant) voor jou wanneer klantcontact en service hoog in het vaandel staan? Dit is alsnog makkelijk te combineren volgens Dries. Ongeveer 80% van de klanten kent hij gewoon. En klantcontact gaat veel verder. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijke boodschap in je pakketje stoppen, of telefonisch contact met ze opnemen om zo ambassadeurs te creëren om je merk heen.

 

Ik wil beginnen met een webwinkel, makkelijk toch?

 

Helaas moet ik je uit deze droom helpen. Zelf heb ik drie webshops en ook ik dacht ‘ik begin wel even een webshop via Shopify’. Dries kan dit beamen, zoals hij dit mooi zegt: even een winkeltje beginnen online. En ergens klopt het wel. Binnen een paar uur en drie tientjes verder heb je op Shopify een mooie ecom winkel die werkt en gekoppeld is aan Instagram of Facebook. Maar dan heb je nog geen bezoekers, geen support, geen product, geen magazijn of een voorraad.

 

Long story short: bekijk gewoon de expert talk met Dries en duik in het diepe in de toffe wereld van ecommerce!

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu