Måns Danielsson, medgrundare Mat.se
Play • 59 min

I detta avsnitt träffar vi Måns Danielsson, en av grundarna till Mat.se. Deras vision handlade om att både optimera flöden och att göra det effektivare ur ett hållbarhetsperspektiv. De lyckades skapa en lösning med ett brett sortiment, men där de slapp ligga på stora lagernivåer. Till lagret kom det nattliga grossistleveranser med det som handlats under dagen, vilket sedan plockades och kördes ut dagen efter.

Hållbarhet en nyckelknut

I fysiska butiker finns det ett ständigt pågående arbete med att minimera matsvinnet. Måns och hans medgrundare hade tanken att de genom optimerade leveranser, baserade på faktiskt beställningar, skulle kunna minimera detta. Samtidigt hade de en tanke om att nyttja externa transportbolag och deras bilar som ofta stod stilla på kvällen för att kostnadseffektivt och miljövänligt distribuera ut till kund. Lösningen med transport blev på grund av stora volymer och behov av speciallösningar inte hållbart och bolaget startade senare ett eget distributionsbolag.

Kundservice i fokus

Under hela resan hade grundarna en tanke på att Mat.se skulle hjälpa kunden att både spara tid och pengar. Lösningen skulle inte kosta mer än att handla i sin hemmabutik och samtidigt kunde de göra utkörningen effektivare genom att samordna utkörningar i samma område. Stora fördelar för kunden var möjligheten att spara varukorgar och att hela tiden arbeta med förslag anpassade efter den specifika kunden.

Om Måns Danielsson

Måns har en bakgrund inom Santa Maria och när Mat.se grundades fick han rollen som VD. Han hade lång erfarenhet av mat och onlinehandeln, framför allt från den engelska marknaden, vilket gav bolaget en rivstart. Bolaget Mat.se planlades under 2011, startade 2012 och fem år senare, 2017, köptes de upp av Axfood.

Värd: Jonny Rosengren

Producent: E-commerce Recruit - rekrytering inom e-handel

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu