26 weken zwanger: schaamkwalen en wat als je baby nu geboren wordt?
Play • 26 min

Dide is 26 weken zwanger en is net terug van een weekend Parijs. Ze voelt zich nog helemaal goed, dus ze kon heerlijk genieten. Wel is ze zich er bewust van dat ze steeds verder komt in haar zwangerschap. En dat haar baby elke week een stukje veiliger is. Want wat gebeurt er als je baby nu al geboren zou worden? Vanaf wanneer is je kindje levensvatbaar? En wat voor gevolgen heeft dit voor je baby? Dat vertelt verloskundige Maartje.

Hoewel je nu bijna in het derde trimester zit, kan je nog steeds last hebben van kwalen of zelfs nieuwe kwalen krijgen. En ze zijn niet allemaal even ‘charmant’. Noem het gerust ‘schaamkwalen’. Scheten laten, aambeien, boeren, steken in je vagina… Welke kwalen noemen andere zwangere vrouwen in deze fase? En hadden Dide, Maartje, Roos en Renée hier last van?

Over schaamte gesproken: Renée heeft het gevoel dat zij door de heftigheid van haar zwangerschap en bevalling veel van haar schaamte kwijt is geraakt. Vooral tegenover vrouwen die ook al eens bevallen zijn. Vrouwen vertellen elkaar in geuren en kleuren over hun bevalling, inclusief bloed, poepen en meer. Herken jij dit?

Een andere kwaal waar je mee te maken kan krijgen, is mood swings. Waar komen deze stemmingswisselingen vandaan? Wat voor situaties maken zwangere vrouwen mee? En wat kan je ertegen (of ermee) doen?

Verder: veel ouders vinden hun baby de mooiste baby van de wereld. Maar of dat ook zo is… En hoe komt het dat veel pasgeboren baby’s vooral op hun vader lijken?


Deze aflevering van Jouw Zwangerschapsweek wordt mede mogelijk gemaakt door Nutriciavoorjou 

Interessant om naar aanleiding van deze aflevering te lezen

👩‍⚕️ Deze kwalen moet je niet negeren als je zwanger bent >
😒 Meer informatie over mood swings >
👶 Wanneer is je baby ‘af’ genoeg om geboren te worden?


Redactie en presentatie: Renée van Heteren
Muziek: Custom Audio Productions

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu