De Boekenpraktijk
De Boekenpraktijk
Jan 27, 2022
Ontdek wat er speelt in de onderstroom van jouw bedrijf, met Jan ter Bogt
Play • 35 min

Onderstroommanagement van Jan ter Bogt en Siets Bakker is een opvallend nieuw boek waarin ze systemisch werken naar de praktijk brengen: voor doeners en makers. De onderstroom aanvoelen en weten wat er speelt is zelf immers ook vooral een kwestie van ‘Gewoon doen’. Aldus Jan ter Bogt die te gast is in deze aflevering van De Boekenpraktijk.

Een basisgedachte uit Onderstroommanagent is dat inhoudelijke successen een onvermijdelijk gevolg zijn van goed georganiseerde verbindingen. Volgens de auteurs zijn de successen zijn zelfs vaak groter en veelomvattender dan je vooraf had kunnen bedenken. Andersom als er symptomen zich tonen in het bedrijf, denk bijvoorbeeld aan een hoog ziekteverzuim, dan is dat een alarmbelletje dat er iets mis is in de onderstroom. Je moet uitzoomen om te ontdekken waar dat vandaan komt.

In deze aflevering geeft Jan ter Bogt verschillende handvatten om uit te kunnen zoomen. Welke ‘gouden vragen’ kun je stellen aan de mensen in de organisatie? Wat zijn de 5 quick wins? Welke leiderschapscapaciteiten heb je nodig? Past 'luisteren zonder direct met oplossingen te komen' en 'alles het hoofd durven bieden' bij jou als leider? Of wil je dit leren?

Laat je niet afschrikken: vertrouwen op je gevoel is stap één. Als je daarna ‘iets’ doet met de verbindingen en interactie tussen mensen doe je het al snel goed. ‘We zitten pas op 20% in de onderstroom, er valt nog veel te winnen.’

Links bij deze aflevering:
Onderstroommanagement, het boek: https://www.managementboek.nl/boek/9789083211305/onderstroommanagement-jan-ter-bogt 

Over
In de Boekenpraktijk, de podcast van Managementboek, praten we met auteurs van nieuw verschenen boeken over de brede thema’s ontwikkeling en verandering: van persoonlijke ontwikkeling en verandering tot op het niveau van een gehele organisatie. Altijd met een koppeling naar de dagelijkse praktijk.

Managementboek.nl is al meer dan 25 jaar dé boekensite voor professionals. Kijk voor meer informatie op https://www.managementboek.nl/podcast

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu