Vakkert Arbeid
Vakkert Arbeid
Apr 13, 2023
3: Thomas Østbye / Nødvendig eller godt
Play • 58 min

Velkommen til Vakkert Arbeid, en podcast-serie i 8 deler, hvor jeg, Marte Vold, snakker med filmskapere om hvordan de arbeider, tenker og tviler i sitt virke. Jeg prøver å få svar på spørsmål jeg selv lurer på som filmskaper; hvor finnes det som gir filmen liv, hvordan griper man det, og hvordan overleve kunstnerisk, materielt og emosjonelt i randsonen mellom kunstverdenen og den kommersielle filmindustrien.

Podkasten er et samarbeid med Kunstnernes Hus Kino.

 

Om episoden:

Thomas Østbye er en filmskaper og aktivist som lever og arbeider i Oslo. Han jobber hovedsaklig med dokumentar, ofte med en sterk politisk bevissthet og en stor vilje til å utforske det filmatiske.

Jeg og Thomas overlappet et år på Nordland Kunst og Filmfagskole i Kabelvåg, rundt år 2000, etterpå gikk han på klippelinja på filmskolen på Lillehammer. 

Vårt første samarbeide var 20 år senere, i 2020, da vi begynte opptakene til filmen Tyngde, han på regi og lyd, jeg på foto. Det var kun oss og Skuespiller Terje Strømdal, og i løpet av en liten uke filmet vi i Ljørdalen i Trysil, både dag og natt, der noen ting var planlagt, mye fant vi ut av underveis. 

Av arbeider Thomas har markert seg med vil jeg nevne HUMAN fra 2009, Imagining Emanuel fra 2011, Enhver har rett til fra 2021, og Tynge fra 2022.

Arbeidene hans har blitt vist i gallerier, på tv, og på filmfestivaler som blant annet Hotdocs, IDFA, CPH:DOX og New directors, new films på MoMa.


Akkurat nå jobber han på dokumentaren Sivil ulydighet, som er del to i klimatriologien hans. Den handler om strategier og metoder i klimakampen. 

Parallelt med den jobber han også med dokumentaren Samfunnet, hvor han ser på hva samfunnet er for oss, hva vi ønsker å bevare, og hva vi er villige til å gi slipp på.


Takk for at dere lytter!


Linker til arbeider nevnt i episoden:


Thomas sin hjemmeside


Klimatriologien


Drømme kan du gjøre senere (hele filmen)


Imagining Emanuel & Out of Norway 


Tyngde & Første Stemme


Human


Enhver har rett til / The Play of Everyman


Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu