De jankende hond | Geheugen van Metaal Kathedraal
Play • 14 min

In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Bommenwerpers razen over Utrecht heen. De Tweede Wereldoorlog is losgebarsten. Toch moet de 7-jarige Annie deze ochtend naar de kerk: pastoor Boelens wordt vandaag begraven en zij moet de linten van de kist dragen. Als de dienst net is begonnen klinkt er een oorverdovende knal. Gips valt van de muren en iedereen kijkt elkaar angstig aan. Worden ze gebombardeerd? De kerk moet direct geëvacueerd worden en de kinderen moeten als eerste naar buiten. Zodoende moet Annie zonder haar moeder naar huis lopen. En dat is minstens een half uur. Halverwege blijft ze bij een vriendinnetje wachten op haar moeder. Ze wacht vijf minuten, tien minuten, dan een half uur, maar de straat blijft leeg…

Interviews & montage: Babette Rijkhoff
Techniek: Arno Peeters
Met dank aan de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn

Het Geheugen van Metaal Kathedraal

Aan de rand van Utrecht ligt een magische plek. De tuin staat vol oude bomen, medicinale planten, metershoge installaties en ateliers van kunstenaars. Loop je verder dan zie je een imposant gebouw verschijnen. Dit is Metaal Kathedraal, nu een ecologische en culturele broedplaats, maar ooit was dit een katholieke kerk die later veranderde in een zijspan- en metaalfabriek. Het gebouw zag haar gebruikers veranderden van arme gelovigen tot joodse onderduikers en van bedrijvige wederopbouwers tot hedendaagse klimaatactivisten. Je hoort hun verhalen in deze podcast.

Met dank aan <a href="https://www.fentenervanvlissingenfonds.nl/">Fentener van Vlissingen</a>, <a href="https://kfhein.nl/">K.F. Hein</a> en <a href="https://www.cultuurfonds.nl/">Prins Bernard Cultuurfonds</a>.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu