Bidden op blote knieën | Geheugen van Metaal Kathedraal
Play • 16 min

Tot 1940 was de Metaal Kathedraal in gebruik als Rooms Katholieke kerk. Dit verhaal schetst de kerkgang in de jaren dertig. Je hoort hoe de levens in die tijd doordrenkt zijn met rituelen. Zoals iedere avond de rozenkrans bidden op een kokosmat, of driemaal daags de mis bijwonen. Sommige dorpelingen moesten wel een uur lopen om naar de kerk te komen, op klompen en over onverharde wegen. De kerkgangers van toen zijn inmiddels ver in de negentig. Wat betekent de kerk nog voor hun vandaag de dag? Welke rituelen zijn er onveranderd gebleven? En hoe ziet de pastoor de toekomst van de kerk?

Interviews: Veerle van Dieren & Babette Rijkhoff
Montage: Veerle van Dieren
Eindredactie: Babette Rijkhoff
Techniek: Arno Peeters

Het Geheugen van Metaal Kathedraal

Aan de rand van Utrecht ligt een magische plek. De tuin staat vol oude bomen, medicinale planten, metershoge installaties en ateliers van kunstenaars. Loop je verder dan zie je een imposant gebouw verschijnen. Dit is Metaal Kathedraal, nu een ecologische en culturele broedplaats, maar ooit was dit een katholieke kerk die later veranderde in een zijspan- en metaalfabriek. Het gebouw zag haar gebruikers veranderden van arme gelovigen tot joodse onderduikers en van bedrijvige wederopbouwers tot hedendaagse klimaatactivisten. Je hoort hun verhalen in deze podcast.

Met dank aan <a href="https://www.fentenervanvlissingenfonds.nl/">Fentener van Vlissingen</a>, <a href="https://kfhein.nl/">K.F. Hein</a> en <a href="https://www.cultuurfonds.nl/">Prins Bernard Cultuurfonds</a>.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu