Episodul 18. Evoluții în supravegherea facială. România are tehnologia, dar nu e clar dacă e funcțională sau nu / Guvernul vrea să reglementeze verificarea online a identității / Sincopa Ant Financial
Play • 32 min

E saptamana alegerilor americane

Rezultatul extrem de strans, care va duce disputele la un nivel nemaintalnit pana acum, se vede si in social media. Despre asta vom discuta, pe larg, in urmatoarele episoade ale podcastului, pentru ca vorbim, deja, de multe initiative legislative menite sa adreseze aceasta problema, iar implicatiile lor sunt majore.

Trebuie spus ca, pe langa alegerile generale, in diverse state americane au existat si referendumuri pe diverse teme. O tema interesanta pentru noi ar fi referendumul din Portland, Maine, oras ai carui cetateni au votat pentru interzicerea supravegherii prin intermediul camerelor echipate cu aplicatii de recunoastere faciala.

Initiativa adoptata va interzice orașului Portland și departamentelor și oficialilor săi utilizarea sau autorizarea utilizării oricărui software de supraveghere facială pentru orice grup sau membru al publicului și oferă un drept membrilor public să dea în judecată dacă datele de supraveghere facială sunt colectate și / sau utilizate în mod ilegal. San Francisco, Boston sunt alte orase care au votat deja, in trecut, astfel de referendum-uri.

Initiativa vine in contextul in care un numar tot mai mare de arestari din SUA au la baza identificarea oferita de astfel de sisteme. Daca ne uitam la reversul situatiei, vedem ca in Franta, spre exemplu, mai multi politicieni au cerut introducerea supravegherii faciale dupa ultimele atentate. MI-a ramas in minte o expresie a unui domn, Cristian Estrosi, politician si el, "ca nu putem lupta intr-un razboi folosind legi de pe timp de pace". CNIL, autoritatea de supraveghere a protectiei datelor din Franta, a cerut in repetate randuri o discuție nationala, poate chiar un referendum, pe tema supravegherii faciale.

Verificarea online a identității

Ca sa ramanem in aceeasi zona, verificarea online a identității, prin video, în relațiile de afaceri și în relația cu autoritățile va căpăta un set de reguli clare, conform unui proiect de hotărâre a Guvernului pus recent în dezbatere de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Ca să se aplice, documentul trebuie doar aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Identificarea prin video va putea fi folosită, astfel, atât de către companii, în relațiile de afaceri (de exemplu, pentru identificarea online a clienților), cât și de către stat, în relațiile cu firmele și persoanele fizice (pentru a accesa online serviciile puse la dispoziție).

Pentru verificarea identităţii persoanei la distanță utilizând mijloace video se utilizează atât documentele de identitate, a căror imagine este capturată prin mijlocul video cât și date sau informaţii obţinute din surse credibile și independente, pe bază de acorduri/parteneriate încheiate între instituții și furnizori de servicii de identificare, ca de exemplu: bazele de date ale Direcției Generale de Evidență a Persoanelor, Inspectoratului General pentru Imigrări sau ale oricăror autorități publice, baze de date private care conțin informații de la autorități publice, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont.

Am mai vorbit despre Huawei, Uber. Am spus si povestea Ant Financial si a IPO-ului sau esuat din ultimele zile.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu