Episodul 21. 200 de dolari și o poză, de atât ai nevoie pentru a obține înregistrări de la camerele de supraveghere (peste 100.000) din Moscova. Franța taxează marile companii de tehnologie.
Play • 52 min

Anna Kuznetsova, un activist din domeniul digital in Rusia, a observat, pe Telegram, reclama la un serviciu interesant. Pentru 200 de dolari, ai acces la inregistrarile din sistemul de supraveghere video din Moscova. Cum faci? Trimiti o poza si, in 2 zile, primesti inapoi imagini si rapoarte cu activitatea persoanei in cauza. Pe unde a umblat, ce e vizibil pe camere etc. Cum Moscova are peste 100.000 de camere de supraveghere, unul dintre cele mai supravegheate orase din lume, nu e greu sa fii inregistrat de multe ori, atunci cand te plimbi prin oras.

Autoritatea fraceza de supraveghere a prelucrarilor de date personale a emis un ghid cu privire la monitorizarea de catre angajatori a salariatilor care lucreaza de acasa

De ce este relevant? O data pentru ca autoritatea noastra nu a emis astfel de ghid extrem de util altfel in vremurile acestea. Si pe de alta parte pentru a exista un mecanims de cooperare si coordonare intre autoritatile Europene, si este foarte posibil ca autoritatea noastra sa se inspire sau sa imbratiseze opiniile CNIL, o autoritate de altfel foarte putenrica si respectate in UE.

In esenta, CNIL spune ca urmatoarele lucruri reprezinta prelucrari excesive de date si prin urmare nu sunt premise de GDPR:

- obligarea salariatilor sa fie logati Zoom sau alte platforme si sa tina camera sau microfonul permanent deschise sau alte device-uri care permit o monitorizare contanta audio sau video;

- obligatia de a share-ui permanent eranul calculatorului si instalarea de keyloggers;

- obligarea salariatilor sa demonstreze ca sunt la calculator prin accesarea periodica a unor aplicatii sau prin fotografii;

Franta taxeaza Big Tech

Guvernul francez a ales să nu aștepte alte țări europene și a început să lucreze la taxarea locala a marilor companii de tehnologie. Sistemul ar trebui sa inceapa sa functjoneze in decembrie 2020, deci de luna viitoare. Există două cerințe:

  • Daca se genereaza venituri peste 750 de milioane de euro la nivel global și minim 25 de milioane de euro în Franța.
  • Daca opereaza un marketplace (Amazon Marketplace, Uber, Airbnb ...) sau o companie de publicitate (Facebook, Google, Criteo ...).

Proiect ANCP Romania

Comercianții care vând conținut digital sau servicii digitale vor avea obligatii mai stricte, în relația cu consumatorii. Un proiect de lege inițiat de ANPC va stabili anumite norme speciale in acest sens, făcând cadrul legal mult mai clar și mai previzibil.

Si mai interesant, această viitoare lege se va aplica nu doar în cazul conținutului/serviciilor digitale furnizate contra unor bani, ci și în situația în care consumatorul va furniza date personale, la schimb. Astfel, legislația va recunoaște o realitate comună, existentă în ecosistemul digital actual - datele personale, ca „instrument de plată.

Legislatie noua pregatita de Comisia Europeana

Comisia Europeana are ca principala directie stabilira unor politici digitale in perioada 2019 - 2023. Printre politicile elaborate, se afla astazi câteva „acte” care se referă în mod specific la diferite aspecte ale capitalismului de supraveghere. Acestea includ Legea serviciilor digitale (DSA), Legea piețelor digitale (DMA) și Regulamentul privind guvernanța datelor (DGA). Care sunt diferențele dintre aceste acte?

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu