Episodul 20. Cea mai mare farmacie din lume tocmai s-a lansat / Francezii vor să boicoteze Amazon / Armata americană cumpără date de localizare din aplicații mobile / Apple modifică comisioanele
Play • 44 min

Francezii îi scriu lui Moș Crăciun

Mai multi politicieni importanti din Franta (primarul Parisului, membri ai parlamentului, europarlamentari), dar si zeci de mii oameni obisnuiti, au semnat o petitie care cere francezilor sa nu cumpere niciun fel de cadou de pe Amazon in perioada sarbatorilor de iarna. Petitia ii e adresata lui Mos Craciun, in mod simbolic. Si vorbeste si despre o alta mare dorinta a francezilor: reglementarea Amazon. POtrivit unor surse guvernamentale franceze, ponderea companiei în comerțul electronic în Franța este de "20%, comparativ cu 40% în Germania".

Farmacistii si-ar face si ei petitia lor

Nu doar cumparatorii francezi au ceva impotriva Amazon in acest final de an. Farmacistii din SUA, dar si cei din intreaga lume, vor avea somnul mai greu, in perioada urmatoare.

Marți, Amazon a dezvăluit un serviciu intitulat simplu: Farmacia Amazon. Prin intermediul sau, clienții pot cumpăra medicamente cu prescriptie și le pot primi prin poștă. Membrii primi pot primi, de asemenea, reduceri la medicamentele achizitionate.

Apple isi reduce comisioanele din appstore

V-am tot povestit, episoadele trecute, despre Apple si despre razboiul sau cu Epic Games (creatorul Fortnite) care acuza compania ca percepe taxe mult prea mari pentru vanzarile realizate prin intermediul app-store-ului sau. Vorbim de taxele de 30%. Eh, uite ca razboiul ala, desi in instanta nu s-a transat inca, are ceva efecte.

Apple reduce comisionul de 30% pe care îl percepe în mod normal pentru tranzacțiile din App Store la 15% pentru unii dezvoltatori - în special, cei care, după comisionul Apple, câștigă mai puțin de 1 milion de dolari pe an. Compania estimează că acest lucru va avea un impact asupra „marii majorități” a aplicațiilor, cu mai multe detalii despre eligibilitate în decembrie, înainte ca modificarea să intre în vigoare la 1 ianuarie.

Ai grija unde trimite date aplicatia pe care o folosesti

Muslim Pro, o aplicație de rugăciune pentru musulmani, cu peste 98 de milioane de descărcări, este doar unul dintre exemplele de aplicatii care trimite datele personale ale utilizatorilor către brokeri, antreprenori și militari. Si nu e singura, asa cum s-a descoperit intr-o investigatie MotherBoard.

Prin înregistrări publice, interviuri cu dezvoltatori și analize tehnice, MotherBoard a descoperit două fluxuri de date separate, paralele, pe care armata americană le folosește sau le-a folosit pentru a obține date de localizare. Unul se bazează pe o companie numită Babel Street, care creează un produs numit Locate X.

US Special Operations Command (USSOCOM), o ramură a armatei însărcinată cu antiterorismul, contrainsurgența și recunoașterea specială, \a cumpărat accesul la Locate X pentru a ajuta la operațiunile forțelor speciale de peste mări.

Celălalt flux de achizitie a datelor este generat de o companie numită X-Mode, care obține date de localizare direct din aplicații, apoi vinde aceste date contractanților și, prin extensie, armatei.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu