Episodul 32. Ce vom putea face cu pașaportul de vaccinare / Germania dorește să lege datele de identificare ale individului cu contul de Whatsapp, Facebook sau alte mijloace de comunicare
Play • 44 min

Reclama iti arata o lume idilica, iar pe fundal se aude muzica de film epic, eroic. O usa se deschide larg si face loc, chiar in mijlocul ecranului, unei terase scaldate de soare. Un cuplu relaxat si zambitor te privesc si zambesc de parca nu te-ai mai vazut de multi ani. „Cât de dor ti-a fost sa iesi cu prietenii?” întreabă o voce pe fundal. „Cu pasaportul verde, ușile se deschid pur și simplu în fața ta. Ne întoarcem la viață.”, continua vocea.

Este un anunț care promovează versiunea israeliană a pașaportului pentru vaccin, dar si un concept ce atrage oamenii ce au stat inchisi in ultimele luni din cauza covid. Putem reveni la viața normală după ce am fost vaccinați? Și, dacă putem, de ce fel de dovezi ar trebui să avem nevoie?

Deși există încă multe necunoscute despre vaccinuri și multe probleme practice legate de implementare, pasapoartele de vaccinare sunt luate in discutii de companiile aeriene, salile de concerte, dar si de autoritati din Japonia, Marea Britanie și Uniunea Europeană, asa cum puncteaza MIT Techology Review.

--

Oficialii din domeniul securității din Germania propun ca toate companiile de internet să conecteze identitatea reală a unui utilizator la toate mesajele instante (Whatsapp etc), e-mailurile și alte comunicări online. De unde porneste propunerea?

La fel ca în multe alte țări, firmele de telefonie mobilă din Germania trebuie să verifice identitatea unui client înainte de a vinde o cartelă SIM. Conform unei propuneri pe care au vazut-o cei de la Associated Press, Ministerul de Interne al Germaniei dorește ca aceeași regulă să se aplice serviciilor de telecomunicații „independente de numere de telefon”, cum ar fi WhatsApp, Signal sau Facebook Messenger.

--

Primele șase porți biometrice din România - porți automate cu scanere destinate recunoașterii automate a trăsăturilor faciale ale pasagerilor care dețin deja pașapoarte biometrice - au fost inaugurate joi la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni. Prin aceste porți controlul pasagerilor durează practic câteva secunde.

Sistemul automat de verificare a documentelor de călătorie în aeroporturi (automated border control systems) a fost inaugurat astăzi în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă, anunță Compania Națională Aeroporturi București.

Porțile au un scanner facial și pentru documentele biometrice, carte de identitate sau paşaport, iar verificarea în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră durează câteva secunde, spre deosebire de controlul clasic, ce poate dura şi câteva minute, după cum a declarat joi chestorul Liviu Bute, şeful Poliţiei de Frontieră.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu