Episodul 5. UE se gândește la exemplul ”Pirații din Caraibe”, Garmin e ținta unui ransomeware, Google trimite notificări clienților
Play • 39 min

Audieri in Congresul american vs. rezultate financiare

Miercurea trecuta, in Congresul American au avut loc audierile sefilor celor 4 mari companii de tehnologie suspectate ca ar fi devenit adevarate forme de monopol sau oligopol pe anumite piete (publicitate online, comert electronic si asa mai departe). S-au spus tot felul de lucruri interesante la aceste audieri. Apoi, a doua zi, toate companiile si-au prezentat rezultatele financiare, iar multe dintre lucrurile spuse in Congres au aparut in adevarata lor perspectiva.

Piratii din Caraibe

In acest context, ar trebui sa vedem cu alti ochi tendinta din ce in ce mai aplicata a UE de a trata altfel cu aceste mega companii de tehnologie. Daca pana acum se vorbea despre taxarea veniturilor lor digitale, despre investitii majore in companii europene care sa concureze cu cele americane si altele, Germania, care detine presedintia UE pana la 31 decembrie, si-a facut public planul ca, in primele luni ale mandatului sau, sa schimbe placa.

China nu va accepta ”furtul” Tik Tok

V-am tot povestit editiile trecute despre Tik Tok, reteaua sociala pe care multi adolescenti o folosesc acum in lume (peste 800 de milioane de utilizatori activi lunar). E acum in centrul unor dispute din ce in ce mai mari. Trump o vrea banata in SUA, dar ar accepta si sa fie cumparata, chiar si in parte, de Microsoft. A acceptat dupa ce, initial, acelasi Trump a spus ca nu i se pare o idee buna.

Apoi, tot Trump a mai spus ca o buna parte din banii cu care Microsoft ar cumpara Tik Tok ar trebui sa revina Trezoreriei SUA, pentru ca el, Trump, a facut multe pentru ca Tik Tok sa poata fi cumparat de Microsoft.

Garmin a facut obiectul unui atac de tip ransomeware:

Cine utilizeaza GPS-urile Garmin pentru ture cu bicicleta sau alegat stie ca saptamana trecuta aplicatia Garmin Connect nu s-a putut folosi pentru cateva zile si nu s-au putut incarca turele pe Strava. De ce s-a intamplat asta? Pentru ca o parte din sistemele Garmin au fost atacate de hackeri care au criptat datele si se pare ca ar fi cerut o recompensa de 10 Mil de dolari pentru a oferi cheia de decriptare.

Google anunta utilizatorii serviciilor sale ca urmare a deciziei Curtii de Justifie a Uniunii Europene cu privire la invalidarea Privacy Shield, va folosi clauzele standard ca baza pentru transferul de date catre US

Nu am vazut ca Google sa fi propus mecanisme suplimentare de protectie a datelor in afara clauzelor standard insa. Desi este evident din Decizia Curtii ca este nevoie de aceste mecanisme suplimentare, pe care insa autoritatile de reglementare nu le-au detaliat inca.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu