Aug 19, 2021
Psihedelice: istoric, cercetare și posibile roluri în psihiatrie
Substanțele psihedelice sunt substanțe psihoactive care modifică modul în care gândim, în care percepem lumea și starea de conștiință, în principal prin acțiunea lor asupra sistemului serotonergic. Cu siguranță că ați auzit de LSD (acid dietilamidolisergic), psilocibină sau ayehuasca, iar dacă nu, vă povestim noi în episodul de luna aceasta.
Substanțele psihedelice și, în mod special, potențialele lor aplicații terapeutice în psihiatrie, fac subiectul episodului de față. Împreună cu Vlad Nicolescu, cercetător în domeniu, discutăm despre cum au ajuns psihedelicele să fie cercetate ca potențial tratament în afecțiuni psihiatrice (cum ar fi depresia) după ce utilizarea lor recreațională nereglementată a dus la interzicerea acestora. De asemenea, aducem în discuție studii recente cu rezultate promițătoare în ceea ce privește folosirea psilocibinei în tratarea depresiei și punctăm diferențele dintre substanțele psihedelice și antidepresivele clasice. Punctele slabe din punct de vedere metodologic, dar și stigma și reputația de substanțe non-grata sunt dezbătute. Nu în ultimul rând, adresăm mituri legate de experiențele psihedelice, răspundem întrebărilor voastre, și vorbim despre următorii pași în cercetarea experiențelor subiective și ce ar putea însemna acest lucru pentru tratamentele psihiatrice. Sperăm să vă alăturați discuției!
Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre podcast și pentru a pune întrebări, urmăriți-ne și pe Instagram (@mental_health_for_romania). Până data viitoare, aveți grijă de voi și de sănătatea voastră mintală!