2.2 - Waarom was het ancien régime in Frankrijk onhoudbaar geworden?
Play • 34 min

waarin de driestandenmaatschappij, het vorstelijk absolutisme, de nieuwe ideeën van de Verlichting en een gat in de Franse staatskas zorgen voor een dodelijke cocktail die het ancien régime onhoudbaar maakt.

WIJ ZIJN nog altijd:
Jonas Goossenaerts (inhoud en vertelstem) en Filip Vekemans (montage)

met BIJDRAGEN van:
Alejandra Theus (Marie Antoinette)

ERRATA en andere aanvullingen:
- Een brioche is niet, zoals we zeggen, brood van lagere kwaliteit. Het is integendeel juist een zacht zoet wittebrood, licht en luchtig, eigenlijk meer cake dan brood. Het doet echter weinig af aan de bijklank van Marie Antoinettes zogezegde uitspraak, wel integendeel.
- Een luisteraar verwonderde zich over het Franse accent van Marie Antoinette, als Oostenrijkse. Dit is niet geheel onterecht. Frans was een taal die werd gesproken aan het Oostenrijkse hof, samen met Duits (de eerste taal) en Italiaans. De meeste teruggevonden brieven van Marie Antoinette zijn in het Frans, zelfs die naar haar moeder, keizerin Maria-Theresia. Marie Antoinettes biograaf Antonia Frasier (2002) zegt over haar talenkennis dat ze slecht schreef in alle hoftalen en dat conversaties met haar sowieso in horten en stoten verliepen.

MEER WETEN? Onze geraadpleegde en geciteerde bronnen:
Boelens, S. B., Geuens, K. G., Hosten, F. H., & Latré, B. L. (2015). Memoria 4. Kalmthout, België: Pelckmans.
Hartmans, R. (2015). Niemand wilde een revolutie. Historisch Nieuwsblad, (7), 54–61. Retrieved from https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/44677/robespierre-en-de-terreur-van-de-franse-revolutie.html
Visser, Y. (2019, October 27). Marie Antoinette (1755-1793) – Koningin van Frankrijk. Retrieved from https://historiek.net/marie-antoinette-koningin-frankrijk/69065/
De Vos, A. (2019, May 17). Een leeghoofd onder het mes. De Standaard. Retrieved from https://www.standaard.be
Zweig, S. (2019). Marie Antoinette (1st ed.). Utrecht, Nederland: IJzer.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu