Okoljske zgodbe
Okoljske zgodbe
Apr 6, 2022
Okoljske zgodbe 6: S terena - boj za čisto in zdravo okolje. Naše okoljske pravice in kako do njih.
Play • 51 min

6. epizoda Okoljskih zgodb prinaša zgodbo s terena o konkretnem boju za zdravo in čisto življenjsko okolje, ki se smiselno povezuje s širšim vprašanjem poznavanja naših okoljskih pravic in dostopa do njih. 

Z novim letom 2022 je v Ilirski Bistrici zaživelo novo društvo, ki se kot prvo v občini ukvarja z okoljsko in ekološko problematiko. Društvo Eko Bistrc je zraslo iz istoimenske civilne iniciative, ki je združila krajane v prizadevanju za sodelovanje v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja tovarne Lesonit. Mojca Mejak odgovarja kako življenje ob industrijskem obratu vpliva na ljudi, kaj je bilo do zdaj že storjenega, kakšni so odzivi okolice in kaj v društvu želijo. Predstavlja kronologijo boja za spodobno življenje v (vsaj) vzdržnih razmerah.

Njeno zgodbo smiselno dopolnjuje okoljski pravnik Aljoša Petek, ki konkretno preliva v splošno: Kateri so glavni okoljski postopki, kjer javnost lahko sodeluje? Kako lahko sodeluje pri sprejemanju predpisov, ki pomembneje vplivajo na okolje? Kaj lahko javnost stori, če meni da določen okoljski poseg prekomerno bremeni okolje? To so le nekatera od vprašanj, na katera odgovarja.

Eko Bistrc https://www.youtube.com/channel/UCy2kHM4IkyHO8g2VUHbrPhA

Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) https://pic.si/

Za pomoč pri nastajanju Okoljskih zgodb se zahvaljujemo Klemnu Selakoviču, AIDEA.si.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu