Okoljske zgodbe
Okoljske zgodbe
Dec 9, 2021
Okoljske zgodbe 2: Samo rasti ali tudi od-rasti?
Play • 52 min

Neomejena rast na omejenem planetu ni mogoča. To je ugotovil že Rimski klub v daljnih 70ih letih prejšnjega stoletja. Kljub temu se zdi, da mit o stalni gospodarski rasti vztraja še danes, da je nenehna rast BDP edini in zveličavni kazalnik našega napredka.

Kaj pa, če ne bi rastli, ampak od-rastli? Pojem trajnostna od-rast (ali odrast, pisano brez vezaja) po eni od definicij pomeni krčenje proizvodnje in potrošnje, ki poveča blaginjo človeka, izboljša okoljske razmere in enakost na planetu. Poziva k prihodnosti, v kateri družbe živijo v okviru okoljskih zmožnosti, z odprtimi lokalnimi gospodarstvi in bolj enakopravno porazdeljenimi viri v okviru novih oblik demokratičnih institucij.

Obsedenost z rastjo je privedla do razmaha potrošništva in poblagovljenja. Pri mnogih izdelkih je načrtovana zastarelost samoumevna, saj so zato zlahka nadomestljivi. Druga pot je kroženje snovi v zaprtih naravnih in tehnoloških krogih, kjer lahko najdemo presečišče z od-rastjo. O od-rasti ter o povezavah in razlikah s krožnim gospodarstvom razmišljata Lidija Živčič iz Focusa, društva za sonaraven razvoj, in Erika Oblak iz Društva Ekokrog. 

Več o odrasti na https://focus.si/kaj-delamo/programi/odrast/kaj-je-odrast/

Krožno gospodarstvo, predstavitev na https://ekokrog.org/zapri-krog/krozno-gospodarstvo/

Zahvaljujemo se Klemnu Selakoviču, AIDEA.si, za pomoč pri nastajanju Okoljskih zgodb.


More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu