Okoljske zgodbe
Okoljske zgodbe
Feb 14, 2022
Okoljske zgodbe 4: Kako (dobro) živeti v Alpah?
Play • 52 min

V srcu naše celine, alpskem loku, velikem 190.912 km2, ki si ga deli sedem držav, približno sto regij in več kot 6000 občin, živi okoli 13 milijonov ljudi. Zaradi edinstvene naravne in kulturne zgodovine so Alpe življenjski, gospodarski in rekreacijski prostor evropskega pomena. Za Alpe je značilna velika kulturna in jezikovna raznovrstnost ter biotska in krajinska pestrost.

CIPRA je nevladna, neodvisna in neprofitna krovna organizacija, ki se od leta 1952 dalje zavzema za varstvo in trajnostni razvoj v Alpah. Z mednarodno pisarno v Lihtenštajnu, predstavniškimi telesi v sedmih alpskih državah ter okoli sto članskimi organizacijami in inštitucijami je CIPRA danes pomembna vsealpska mreža. V Sloveniji CIPRA deluje od leta 2000. 

V 4. epizodi podcasta Okoljske zgodbe: Kako (dobro) živeti v Alpah? z direktorico CIPRE Slovenija Špelo Berlot o tem, kaj so v slovenskem alpskem prostoru trenutno največji izzivi, na katerem področju nam gre dobro, kje šepamo, kateri so največji viri onesnaženja oz. pritiskov v alpskem prostoru, kakšne so dobre prakse drugih alpskih držav, kakšno je trajnostno gospodarjenje v Alpah in – nenazadnje – ali Slovenci, sicer tako ponosni na svoje gore, te zares znamo ceniti in varovati? S Špelo Berlot se pogovarja Karmen Kogoj Ogris.

www.cipra.org

Podcast Okoljske zgodbe

Prepričani smo, da sta okolje in trajnostni razvoj temelj, iz katerih raste prihodnost človeštva. Če bomo ta temelj neprestano spodkopavali, se bo prihodnost silovito zamajala. Če ga bomo utrdili, bo prihodnost dobra za vse.

V našem podcastu predstavljamo ljudi, ki utrjujejo te temelje. S svojim znanjem, energijo, vztrajnostjo, srčnostjo, vizijo. Spoznajte okoljske nevladne organizacije in njihovo delo od blizu, spoznajte glasove in obraze Okoljskih zgodb.

Za pomoč pri nastajanju Okoljskih zgodb se zahvaljujemo Klemnu Selakoviču, aidea.si .


More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu