Okoljske zgodbe
Okoljske zgodbe
Jul 11, 2022
Okoljske zgodbe 9: Eni na Mars, drugi z dolarjem na dan.
Play • 50 min

Globalna neenakost: vzroki, posledice in odgovornost zahodnega sveta.

ALI

Kdo in je izdelal naš novi pametni telefon, kakšno ceno je za to plačal in kakšno še bo, ko bomo svoj telefon po letu uporabe zavrgli?

Zahodni svet izvaža posledice svojega načina življenja v druge države, največkrat v države in regije globalnega juga. Okoljski in drugi stroški tega, kar na zahodu jemo, nosimo, uporabljamo vsak dan, v ceni izdelka niso upoštevani. Poleg tega koncentracija skrajnega bogastva na eni (približno 1 % svetovnega prebivalstva nadzoruje približno 45 % svetovnega premoženja) in skrajna revščina na drugi strani ustvarjata začarane kroge: eni imajo še več - denarja, moči, vpliva -  drugi še manj. Eni sanjajo o kolonijah na Marsu, drugi živijo s pol dolarja na dan. Kako je človeštvo zašlo tako daleč?

Društvo Humanitas – Center za globalno učenje in sodelovanje od leta 2000 deluje na področju globalnega učenja ter programa podpore otrokom in lokalnim skupnostim. Globalno učenje raziskuje povezave med osebnimi zgodbami in dogajanjem v svetu ter razmišlja o globalizaciji, njenih razlogih in posledicah. Gostja devete epizode Okoljskih zgodb je predsednica Humanitasa Barbara Vodopivec. V pogovoru s Karmen Kogoj Ogris tudi o tem, koliko je možno spremeniti svet, če smo zavedni in odgovorni potrošniki, in o tem, ali vidi zametke novega, novih oblik bivanja, nove miselnosti, upanja?

Zahvaljujemo se Klemnu Selakoviču, aidea.si, za pomoč pri nastajanju Okoljskih zgodb.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu