Ügyvéd Podcast
Ügyvéd Podcast
Apr 28, 2022
18. 'Két kőtábla, 638 név' - 64 perc
Play • 1 hr 4 min

1944. április 28-án jelent meg a gettósítási rendelet, amely vidéken az ügyvédség felét, Budapesten kétharmadát érintette. Adásunk témája a II. világháború zsidó vértanú ügyvédeinek emlékezete. Gerő Tamás beszélgetőtársai Sziklai János és Bátki Pál ügyvéd, valamint Buchmüller Péter történész, szociológus, aki a téma kutatója.

Buchmüller Péter
2010-ben végzett az ELTE-n szociológia szakon, majd 2014-ben a CEU-n történelem/Jewish Studies szakon Masters minősítést szerzett. Jelenleg a CEU történelem tanszékén doktorjelölt.

Disszertációjának témája a közép-európai zsidóság és az ügyvédség kapcsolata, valamint az ügyvédségen belül tapasztalható antiszemitizmus a kiegyezéstől a második világháborúig. A Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség 2015. évi magyar elnöksége alkalmából Kovács M. Máriával és Schweitzer Gáborral közösen szerzője volt a holokauszt jogász áldozatairól szóló Kései főhajtás című kötetnek. (Beszámoló a könyv MÜK-ben tartott díszbemutatójáról.)

Sziklai János
1971-ben végzett az ELTE-n, 1973 óta folyamatosan ügyvéd.

10 évig az ország egyik legnagyobb bankját képviselte polgári perekben. Sok évig a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségének tagja volt. A Budapesti Fesztiválzenekar Egyesület elnöke, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány kuratóriumi tagja.

Bátki Pál
2003-ban végzett az ELTE-n, majd ügyvédjelölt, minisztériumi tisztviselő. 2008 óta ügyvéd.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu