Olympisk judo
Play • 25 min

Om bare 5 dager starter judokonkurransene i OL i Tokyo. Og hva passer vel da bedre enn noen olympiske minner og litt fakta om judo - i de olympiske leker?

Bryting og boksing har jo vært på det olympiske programmet lenge.  Boksing kom med allerede i 1904, og bryting var allerede med i antikken, og da Pierre de Coubertin gjenskapte OL i 1896 var bryting med fra starten. Og selv om taekwondo har vært med noen år (prøvegren under OL i Seoul 1988, og i Barcelona 1992), og karate er med som et engangstilfelle i 2021, vil jeg påstå at judo er DEN olympiske kampsporten.

Jigoro Kano, grunnleggeren av judo, som du kan høre om i en annen episode av podcasten, var overbevist om at det var viktig å få judo med i det olympiske programmet - både fordi det ville bidra til å gjøre judo kjent over hele verden, men også fordi han mente at de grunnleggende verdiene i judo passet som hånd i hanske med de olympiske verdiene.

Norge har hatt deltagere i OL. I 1984 hadde vi med tre utøvere: Frank Evensen, Alfredo Chinchilla og Fridtjof Thoen, og i 1992 deltok Stig Traavik. I 2007 vant Joakim Vårdal Jensen fra Vøyenenga Special Olympics i Kina.

Et av våre største judotalenter, Madeleine Rubinstein, lå lenge an til å kvalifisere seg til OL i 2020, og hun hadde også planer for å delta i 2024. Dessverre ble OL utsatt og Madelene valgte å operere en skadet skulder og å legge opp. Men dere kan se henne i høstens utgave av Mesternes Mester. Dét kan være verdt å følge med på!

Din mening teller!

Har du kommentarer til det du har hørt, har du lyst til å være med i en episode eller bidra på andre måter? Legg inn en kommentar eller lydmelding på JudoMania Podcast.

Legg gjerne inn en vurdering eller noen stjerner på Apple Podcasts eller Spotify også! Det hadde jeg satt stor pris på.

Ta gjerne kontakt med om du har tips, kommentarer, innspill, ros eller kritikk. Bruk kontaktskjemaet på nettsidene eller skriv en e-post til podcast@judomania.no. Jeg anbefaler også å abonnere på nyhetsbrevet. Da går du ikke glipp av noe!

Følg JudoMania her:

P.S.

Har du kommentarer til det du har hørt? Legg igjen en beskjed på JudoMania Podcast. Du kan også bruke kontaktskjemaet på nettsidene eller skrive en e-post til podcast@judomania.no. Jeg anbefaler deg virkelig å abonnere på nyhetsbrevet. Da går du ikke glipp av noe!

Arne ツ

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu