Çin'deki Türkler Anlatıyor-40.Bölüm
Play • 30 min

Kerem Köfteoğlu’nun Arzum-OKKA’nın destekleriyle Youtube ve Yön Radyo’da hazırlayıp sunduğu “Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz: Çin’deki Türkler” programına konuk olan T.C. Hong Kong Ticaret Ataşesi Merve Yılmazcan, Çin anakarasına bağlı, “Tek Ülke İki Sistem” ilkesiyle yönetilen Hong Kong’un serbest liman statüsünde olduğunu söyledi. İthalat ve ihracatta sınırlama, ek mali mükellefiyet veya gümrük vergisi bulunmadığına dikkat çeken Yılmazcan şöyle devam etti: “Serbest liman konumuna bağlı olarak, dünyanın en büyük sekizinci ithalatçı ekonomisidir. İhracatta ise bu sıralamanın Hong Kong’un artan reeksport kabiliyetiyle daha da yükseldiğini görüyoruz. Nitekim, bölge 2020 yılı rakamları itibari ile en büyük altıncı ihracatçı ekonomisine sahip. Toplam dış ticaret hacmi 1 Trilyon ABD Doları’nın üzerindedir”.

Hong Kong sermayesi kaynaklı 100 civarında şirketin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini, Hong Kong’da ise, merkezi Türkiye’de bulunan ya da sahipleri Türk vatandaşları olan 70 kadar şirket olduğunu belirten Yılmazcan “Hong Kong, uluslararası bir ticaret merkezi olduğu kadar, aynı zamanda bir fuar merkezi konumundadır. Pandemi öncesindeki dönemde yıl içerisinde yüzlerce uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan Hong Kong, Asya’nın ve aslında tüm dünyanın önemli bir buluşma noktasıdır” dedi.

Sanal Ticaret Heyetleri

Pandemiyle birlikte gelen seyahat kısıtlamalarından dolayı fuarların yapılamadığını hatırlatan Yılmazcan, bu konuda üretilen bir çözümü şöyle anlattı: “Bu koşullarda fuarlar dijitalleşti. Bakanlığımız da bu dönemde dijital faaliyetlerin desteklenmesine yönelik mevzuat düzenlemelerini yürürlüğe koydu. Bir diğer önemli politika değişikliğini de ticaret heyetlerinde yaşayıp, pandemiyle birlikte heyetlerimizi ‘sanal ticaret heyeti programları’ kapsamında gerçekleştirmeye başladık. Bunun ilkini de geçtiğimiz haziran ayında Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Hong Kong Ticaret Odası iş birliğiyle düzenledik”

Ülkemizde geliştirilen yeni nesil teknolojiler açısından Hong Kong’un yatırımcı bulunabilecek önemli bir merkez olduğunu hatırlatan Yılmazcan açıklamalarını şöyle noktaladı: “Bu nedenle, yeni nesil teknolojiler alanında faaliyet gösteren girişimlerimize Hong Kong’daki önemli etkinliklere (Fintech Week – Startmeup HK) katılmalarını öneriyoruz. Bu noktada, yakın dönemde faaliyetine başlayan Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğümüzün, fintech, yazılım, oyun gibi pek çok alt sektörü bünyesinde bulundurulan bilişim sektörüne yönelik destekleriyle iyi bir sinerji yakalanabilir. Finans alanında da ciddi iş birliği şansı var. Finans açısından önemli bir merkez olan Hong Kong, Çin’in başlattığı Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki projeler bağlamında da finansal hizmet sağlayıcı olarak konumlandırıldı. Dolayısıyla taraflar arasında bu iki alanda iş birliği imkanlarının geliştirilebileceğine yönelik inancımız tamdır.”

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/cindeki-turkler/message
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu