GIEP
GIEP
Jun 1, 2022
#1 - Het merk als religie
Play • 37 min
Op 2 januari 1967 wordt in Nederland voor de allereerste keer een televisiereclame uitgezonden. Het luidt een nieuw tijdperk in voor reclame-industrie in ons land. Een nieuwe generatie reclamemakers vindt dat het anders moet: beter, slimmer en creatiever. Eén van hen is Giep Franzen. Hij is mede-oprichter van het iconische bureau FHV. Met zijn gedachtegoed zal hij de Nederlandse reclamewereld voorgoed veranderen.

Giep Franzen begint zijn carrière als hulpje op de reclame-afdeling van een textielfabrikant. Hij ziet al snel dat het anders kan. In Nico Hey en Martin Veltman vindt hij twee gelijkgestemden. Reclamebureau FHV is vervolgens snel een feit. Maar hoe kan het in een relatief korte tijd uitgroeien tot hét bureau van Nederland? Wat is het geheim?

In deze aflevering: Wilbert Schreurs (reclamehistoricus), Koos Holsmuller (copywriter bij FHV, vanaf 1966) en Hans Klok (account director bij FHV vanaf 1973).

GIEP is een Airborne Original, ontwikkeld in samenwerking Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie (SWOCC).

Deze podcast is mede-mogelijk gemaakt door Ace; Family of Leading Agencies en Adformatie.

Naar een idee van: Jeroen de Bakker
Concept & Creative Director: Marvin Jacobs
Research, interviews & scripts: Anik See
Sr. Producer: Maaike Luijer
Sound engineer & soundtrack: Sam van Ommen
Host: Liesbeth Rasker
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu