Rejsen
Rejsen
Mar 3, 2022
Christina Krzyrosiak Hansen: “Jeg måtte se min familie og venner i øjnene og sige; I må ikke forandre jer"
Play • 1 hr 4 min
Da Christina Krzyrosiak Hansen på sin 25 års fødselsdag blev borgmester i Holbæk – en kommune med knap 70.000 indbyggere – vidste hun, at hendes liv og hverdag ville ændre sig.

Men det, hun ikke var klar på, var, at også hendes omgangskreds’ syn på hende, skulle ændre sig.

“Jeg har jo hele mit liv bare følt mig som en helt almindelig pige fra Holbæk, men jeg kunne mærke på mine venner og min familie, at tingene forandrede sig,” fortæller hun i det nyeste afsnit af ‘Rejsen’ med Daniel ‘Drux’ Deletic.

“Mine venner var i tvivl om, hvorvidt de kunne ringe, eller om jeg havde for travlt. Og hvis folk skrev på Facebook, troede de, at der sad en sekretær og svarede for mig.”

Og det var det sidste, hun havde brug for.

For med det store skift og nye arbejdsopgaver måtte Christina Krzyrosiak Hansen melde klart ud, at hun ikke også var klar på forandringer på hjemmefronten:
“I må ikke forandre jer, bare fordi jeg har fået en ny titel – jeg er stadig bare mig.”

Hele Danmark kiggede mod Holbæk Kommune, da Christina Krzyrosiak Hansen kunne træde ud fra rådhuset og fortælle de fremmødte medier, at det var hende, partierne var blevet enige om at pege på som borgmester. Og dermed også hende, der fik ansvaret for at vende økonomien for landets fattigste kommune.

Hun husker, at hun blev modtaget med skepsis, når hun dukkede op til kommunalvalgsdebatterne, og at der var meget fokus på hendes alder:

“Der var rigtig mange, der – med rette – satte spørgsmålstegn ved, hvordan jeg kunne rydde op i landets dårligste økonomi. Og jeg forstod det jo godt, men det gjorde bare mega ondt.”
Tror du, at kritikken var hængt op på dit køn?, spørger Daniel ‘Drux’ Deletic i ‘Rejsen’, og er her falder svaret prompte:

“Jeg var så ung, at de ikke nødvendigvis nåede at opdage, at jeg også var en kvinde.”
Christina Krzyrosiak Hansen:

Da Christina Krzyrosiak Hansen blev valgt som borgmester i Holbæk Kommune, var kommunen landets fattigste.

Siden Christina Krzyrosiak Hansen blev valgt som borgmester første gang, er kommunens underskud vendt til overskud. Et overskud, der ved udgangen af 2019 var fire gange større end forventet, og Holbæk Kommune kunne således fejre et overskud på 68,4 millioner kroner, mod det forventede overskud på 15,6 millioner kroner.

Og de sorte tal kunne mærkes ved kommunalvalget i 2022, hvor næsten halvdelen af alle borgere i Holbæk Kommune satte deres kryds ved Christina Krzyrosiak Hansens navn.

Da mange af Christina Krzyrosiak Hansens jævnaldrende efter gymnasiet flyttede fra hjembyen, besluttede hun at gå mod strømmen og blive. Og da hun blev opfordret til at stille op til byrådet som 19-årig, var der ikke langt fra tanke til handling.

“Da alle mine venner flytter til byen, vælger jeg at blive tilbage. Der går det op for mig, at hvis jeg skal forandre noget, så er det faktisk Holbæk, jeg vil forandre.”
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu