Балада за Гунди, митичния футболен вълшебник
Play • 31 min

Подкрепете "Виктория" в Patreon: www.patreon.com/victoriapodcast 🎉

В календара на българския спорт не са много датите, които карат запалянковци от всички краища на България да забравят своите пристрастия и заедно да почетат наследството на една личност. А тази година вероятно няма по-добър пример за подобна дата от 30-ти юни.

Тази седмица България отбеляза петдесет години от смъртта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Двамата футболисти загиват при автомобилна катастрофа през 1971. Трагедията разтърсва тогавашното общество. Аспарухов и Котков играят заедно в “Левски” в продължение на два сезона, а още преди смъртта си Гунди вече има легендарен статут сред “синята” публика.

Брилянтният нападател на столичния гранд очарова Европа с изпълненията си по родните стадиони, както и с екипа на националния отбор. Затова и половин век по-късно 30-ти юни е ден, който кара милиони българи да потънат в мисли за онова, което е могло да бъде. За върховете, които Аспарухов е могъл да покори, ако не беше загинал на 28 години, и за всички онези хора, които не са имали късмета да се докоснат до неговия гений.

Но магията на Гунди не блести само на терена. Със своята доброта и необикновения си чар Аспарухов оставя следа в сърцето на всеки, когото е срещнал. Българи от цялата страна и до днес разказват за личните си преживявания с митичния футболист.

В днешния епизод ще чуете някои от техните истории. Ще разберете как Гунди се превръща в символ на “Левски”, чийто стадион носи неговото име. Защо един българин обикаля цял Кюстендил, за да зарадва Аспарухов с вкусни ябълки. И как изглежда талантът на “синия” нападател през обектива на един от майсторите на българската спортна фотография.

В материала са включени записи от архивите на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Абонирайте се за "Виктория" в Apple Podcasts, Spotify или друга платформа.

Още любопитни материали ще откриете на Facebook страницата на подкаста.

More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu