Orient Expressz #106: Hogy hangzik a kun Miatyánk? – Somfai Kara Dávid
Play • 1 hr
Mi a közös a kazakokban és a kozákokban? Tényleg mongol volt-e Dzsingisz Kán? Mi hiányzott a Szovjet Kultúra Házából?

Az Orient Expressz legújabb adásában Közép-Ázsia, és elsősorban Kazahsztán lesz a téma. Beszélgetünk a kazakok etnogeneziséről, az állam létrejöttéről, kultúrájukról, vallásukról és az ország előtt álló mai kihívásokról is.

Az utóbbi időszakban az Ázsiával foglalkozó hazai és nemzetközi diskurzusban is egyre többször kerül szó Közép-Ázsiáról. Ez az újkeletű érdeklődés köszönhető a térség felértékelődésének, az Új Selyemút programnak is. A kínai gazdasági expanzió egyértelműen sérti az orosz érdekeket, hiszen arra a területre irányul, amely a 20. század utolsó évtizedéig a szovjet-orosz érdekszférához tartozott, s e versenyfutásba az utóbbi években egyre határozottabban kíván bekapcsolódni Törökország is, mely az egyenlőre nyelvi-kulturális alapokon szerveződő Türk Tanácson keresztül kívánja érdekeit érvényesíteni.

A térség államait a közbeszéd, de gyakran a felületesebb elemzés is csak sztánokként emlegeti, ami bántó általánosítás, hiszen a kétségtelenül jelen lévő történeti, kulturális hasonlóságokon túl meglehetős nyelvi, etnikai és kulturális sokszínűség is jellemzi ezeket az országokat.

Vendégünk Somfai Kara Dávid etnológus, az MTA-ról nem oly régen leválasztott Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, aki az elmúlt harminc évben számtalan terepmunkán vett részt a térségben, anyanyelvi szinten beszéli kazakot, kirgizt és jó pár más török nyelvet és nyelvjárást, és nem oly rég adta ki Eleven szellemek című könyvét, mely szerteágazó kutatásainak egy kis szeletét, a hagyományos kirgiz és kazah spiritualitást, a népi iszlámot mutatja be.

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

Riporterek: Szilágyi Zsolt és Günsberger Dóra
Elhangzott a Civilradio.NET-en 2021. január 19-én.

Az adásban elhangzó zeneszámok:

The Bamboo Radicals: Édeskrumpli – https://youtu.be/oE5OZKBKjvA

Adai: Kurmangazy - https://www.youtube.com/watch?v=QR8bnM-GvDk

Kazak Kobyz Tilep: Baqsy( Тілеп - Бақсы) https://www.youtube.com/watch?v=yMOiLTudknk&t=39s

Jalghan Ho: Calgan ay yalghan - https://www.youtube.com/watch?v=ATBNKmC_SG0

Hassak: Amaanat - https://www.youtube.com/watch?v=pRXAJ1d9wYg
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu