MAN 020 Kris Strybos (45)
Play • 58 min
In deze aflevering is Kris Strobos aha Scale aan het woord.

Ik ken Kris van aan de schoolpoort, van bij de bakker en van in de straat. Hij is een muzikant, beatboxer, MC, DJ, geluidsarchitect, bierbrouwer, sportman, makker, leider, vrijer, man, gast, vader en hij heeft iets met opa’s.

Hij komt uit een gescheiden gezin en heeft drie jongere (half-)zussen.
Als enige jongen heeft hij veel vrouwelijke dingen leren kennen. Hij was vrijgevochten, trots, competitief, beschermend, stond steeds van voor, opende de wegen voor zijn zussen.
En nog steeds staat hij klaar voor wie er bij hem aan de deur komt kloppen.
Hij is vroeg de wereld ingetrokken.

Zelf kon hij moeilijk bij mensen aan kloppen, ook niet bij zijn vader. Wel bij zijn vrienden in de buurt, bij de Chiro en op school. Er werd thuis weinig gepraat over gevoelens.

Kris’ passie voor muziek kon als kind nooit ontwikkelen, hij werd gestimuleerd om in de technische richting te gaan.

Hij heeft een hele tijd afstand genomen van zijn moeder om zelf in de wereld te kunnen stappen en zichzelf te ontwikkelen.

Hij zegt tegen velen ‘makker’, het heeft een andere lading dan vriend. “Als ge ne makker zij, dan zoude samen op nen boot kunnen stappen en beginnen roeien…” Hij heeft heel veel makkers. Het zijn zowel mannen als vrouwen.

Zijn beste vrienden heeft hij ook familie gemaakt. Het zijn de peters van zijn kinderen.

Iedereen krijgt van hem 10/10 en ge kunt alleen maar naar beneden gaan, dat heb je zelf in de hand.

Gast, te gast zijn, gastarbeider, iemand te gast hebben wilt ook zeggen dat je die moet soigneren… Hij is ook graag zelf te gast en gastheer. Mensen op hun gemak stellen.

Speelde zelf rugby (Union), trainde bij de grote mannen, speelde in de Vlaamse en Nationale ploeg en richtte mee een eigen ploeg op. Hij wilde omringd worden door zijn vrienden, samen afzien en iets bereiken. Als ge wint met uw eerste eigen ploeg, dat geeft een euforisch gevoel… die momenten zijn onvergetelijk!

Kris draagt respect hoog in het vaandel.
Hij is zeker geen volger, hij zal eerder een andere kant uitgaan als iets hem niet zint. Hij kan mensen meetrekken omdat hij weet dat hij eerlijk is en ergens voor staat.
Hij zal pas een oordeel geven als hij het eerst zelf heeft meegemaakt.
Hij is ook leider geweest in de Chiro. Vanuit een plicht om zulke toffe momenten te organiseren voor anderen, zoals er leiding voor hem is geweest.
Soms moet je als man risico’s nemen waardoor er memorabele momenten kunnen ontstaan. In onze cleane maatschappij doet hij een appel om je af en toe ‘minder steriele dingen’ mee te maken.

Het bepaalde macho-ding is niet aan hem besteed, hij heeft wel zijn mannelijkheid. Het is aan mannen op onder andere te wijzen op “dat we allemaal geboren zijn uit een vrouw”…

Mannen moeten vooral kunnen luisteren, dan kan je pas een argument geven.
Net zoals je respect moet hebben voor oudere mensen, maar je hoeft ze niet altijd gelijk te geven.

Het vaderschap is voor hem een leidraad meegeven. Hij wil z’n kinderen niet tegenhouden, wel aanreiken en luisteren.

Je moet een goede vrijer zijn. Hij is graag een vrijer. Uw gezelschap moet tof zijn, je moet finesse hebben en niet in een vast stramien vallen. Evenwaardigheid is cruciaal. Hoe vrijer je elkaar daarin laat hoe toffer het ook kan worden. Genieten is u niets moeten aantrekken van wat er achter komt, zodanig dat je het volle genot kunt ervaren…

Hij durft geen definitie te geven voor een man, maar hij weet wel dat je een man bent als je doet waar dat je zelf voor staat.
Hij is met het verloop der tijd wel een man geworden. Maar of dat nu voor 100% man is weet hij niet.

Als vader is het belangrijk om er gewoon te zijn, zowel voor zijn dochters als zijn zoon.

U hoorde geluidsfragmenten van

Nick Cave -
Kris Strobos (alias Scale) - Hij/Zij
ook de nieuwe intro is van zijn hand.
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu