MAN 019 Chris (38)
Play • 50 min
Chris (38)

Deze woorden vormen de kern van dit verhaal: zoon, broer, vriend, kunstenaar, leraar, teamleider, vader, partner, bro, vrijer, man, leider.

Hij is opgegroeid in het gezin van zijn moeder met haar nieuwe partner. Zijn vader was er op de achtergrond ook nog aanwezig. Toen hij zeven was kreeg hij een broertje die slechts een jaar werd en toen hij 10 was nog een broer. Door het leeftijdsverschil heeft hij een autonome band met zijn broer.

Bro slaat eerder op sterke vriendschappen dan op broederschap. In de middelbare school sprak en zag hij z’n beste vriend elke dag. Alles moest besproken worden.
Vriendschappen veranderen als de omstandigheden veranderen en het is maar de vraag of je vriendschap daarin mee-evolueert.

Hij verteld over de band met zijn vader en zijn stiefvader.
Over afstand en nabijheid, ruimte nemen en krijgen.

Zijn moeder is de constante factor geweest in zijn leven. Het belang van praten, je gevoelens uiten, zorgen voor je omgeving heeft hij duidelijk van haar geleerd.

Hij heeft lang een ambivalente relatie gehad tot zijn eigen man-zijn. Hij was als jongen man een vrouwelijke man. Erg gebalanceerd, invoelend, weinig dominant. Heeft geleerd om erg veel oog voor de ander te hebben.
Hij heeft ergens meegekregen dat het ingewikkeld is om een man te zijn.

Een man moet zich kunnen beheersen en weloverwogen moet zijn.

Over hoe verhouden ruimte geven en ruimte nemen zich tot elkaar, in zijn werk, gezin, in het vrijen, …

Zijn partner is een vrouw met ook een duidelijke mannelijke energie, wat het gemakkelijker maakt om ook in je eigen meer vrouwelijke energie te gaan hangen.

Zijn kinderen zijn niet zijn eigendom. En toch is hij met volle overtuiging vader van twee zoons en een dochter.

Het vader worden van twee zoons heeft hem veel over zijn eigen man-zijn geleerd. Over welk manbeeld hij doorgeeft…
Het is met momenten confronterend geweest waar je bij een opgroeiende man grenzen geeft en hoe dat zich spiegelt naar zijn eigen man-zijn.
Sinds zijn 17 jarige zoon bij zijn moeder woont, door de afstand heeft dat de band tussen vader en zoon aanzienlijk verbeterd.

Zijn kinderen zijn zijn kinderen omdat ze bij zijn gezin horen.

Verder praat hij over leiderschap. De zorgzame leider, die zorgt voor de richting van de groep en oog heeft voor de individuen. De metafoor van de dirigent vind het erg passend. De dirigent brengt individuen samen en laat hen tot uiting komen.
Het hoort zowel bij hem als mens en als man. En hoe ouder hij wordt hoe meer hij het integreert en hoe meer hij ermee vertrouwd raakt.

Hij heeft momenteel een coach waar hij mee werkt rond grenzen geven en ruimte nemen als leidinggevende. Hij ontdekt dat het best oké is om meer jezelf te zijn, los van wat anderen ervan denken…

Wat de liefde betreft is hij voor zichzelf best wel streng en legt hij de lat erg hoog. Hij kan wel genieten, dat genieten duurt geen week, dan komt de honger naar nieuwe ervaringen boven. Hij is niet zonder meer liefdevol naar zichzelf…
Hij is graag alleen met zichzelf. Dat staat in mooi contrast met het werken met mensen.
Als metafoor voor zichzelf kiest hij de eenzame mannetjes wolf. Die het best goed heeft met zichzelf.

Ook in zijn vaderschap is hij liefdevol, net als in de liefde voor zijn partner.
Twee krachten spelen hierbij: zowel het ontvangen en als het nemen, ervoor zorgen dat je het krijgt.

Als je erover praat en er woorden aan geeft dat je dan tot een duidelijker begrip komt. Taal is voor hem belangrijk. Hij is heel precies in wat hij zegt. Door taal te hebben, door er woorden voor te vinden krijgt hij meer grip op de dingen om hem heen.

Het ontwikkelen tot de man die hij nu is dankt  hij ook voor een groot deel aan de mannelijke vriendschappen in zijn leven. Ieder loopt zijn eigen pad, maar het is heel mooi om samen op te lopen.

Veel luisterplezier.

Muziekfragmenten hoor je van:

Bear’s Den - Above the Clouds of Pompeii
Oscar and the Wolf  - Breathing
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu