MAN 017 Piet Schagen (63)
Play • 49 min
Piet Schagen (63)

Voor dit verhaal kiest Piet deze kernwoorden als kernwoorden: een broer, jongen, vader, sjamaan, gozer, minaar.

Piet is een landbouwer en zorgboer, woont op de grens van Nederland en Duitsland, samen met zijn Vlaamse partner. Samen hebben ze drie kinderen.

Hij is zelf het negende kind van de dertien. Hij vertelt over dat hij meer aan zijn broers heeft gehad dan aan zijn vader. Die was al moegestreden na 8 kinderen…
Zijn oudere broers en zusters droegen zijn vader hoog op, voor hem was hij eerder onzichtbaar geweest. Ook al was hij er wel altijd, hij werkte op de boerderij thuis.

Over zijn moeder die hem altijd extra aandacht gegeven heeft. Hij voelde zich onkwetsbaar daardoor.

Over dat zijn vader hem niet veel stimuleerde maar wel mogelijkheden schiep om bv te studeren en van richting te veranderen…

Over dat hij zich altijd jong heeft gevoeld. Ook toen hij rond zin 40ste voor het eerst vader werd bleef het onderliggende gevoel altijd te kunnen blijven spelen,… Niet omkomen in zijn verantwoordelijkheid door op een speelse manier betrokken te zijn bij zijn werk, gezin en de mensen om hem heen.

Spelen, ook in de ontmoeting bij de liefde is spelen belangrijk voor hem.

In hun burgerlijke vorm zijn mensen zo vals, dat hij geleerd heeft om dat niet toe te laten in zijn leven. Hij wil de spontaniteit in zijn leven behouden.

Over de religieuze kant van de antroposofie waarin hij bouwstenen vond over hoe het leven in elkaar zou kunnen zitten.

Zijn vader had niet veel met de keuze van Piet voor biologisch dynamische landbouw… Dat was voor hem een doodlopende weg.

Heeft zelf als vader niet zo’n dwingende rol erin gehad. Zijn vrouw gaf meer grenzen in de opvoeding van hun kinderen.
Over dat grenzen stellen zowel door moeder als vader gedaan kan worden. Als de ene het niet doet, neemt de ander het wel op.

Toen hij zijn eerste kind zag was hij vooral ontroerd door de schoonheid en het mogen zorgen voor zijn kind.

Over hoe het leven met kinderen op een boerderij gewoon blijft doorgaan… met een baby erbij.

Over dat het als vader belangrijk is er te zijn. En dat hij best vaak weg was in de tijd dat zijn kinderen klein waren, veel vergaderingen ’s avonds, maar hij was er ’s morgens altijd weer, voor het ontbijt…

Zijn vrouw vond hem in de opvoeding vaak te tolerant.

Hij is dan niet de wereld ingegaan in de breedte, maar wel in de diepte, op de plek waar hij nu woont en werkt. Met landbouw, goede zorg en familie. De wereld kwam naar hem toe.

Hij wil een sjamaan zijn, een wijze man voor de mensen die bij hem komen. Om de rituelen van het werken op en in het land mee te geven. Op handen en knieën door het land kruipen, zorg voor de planten en van daaruit een gesprek aan te knopen met elkaar. Dan is er echt een ontmoeting, ook met de mensen uit de zorg die komen werken.

Als boer Piet heeft hij een andere rol dan als vader Piet voor zijn kinderen. Boer Piet is dat eerder de sjamaan die de mensen iets kan uitleggen over de wereld.

Hij vertelt ook over de kanten in hem die hij niet waar kan maken. Hij noemt het zijn alter ego Dorian Grey… waarin hij een uitlaatklep zoekt.

Muziek doorgeven aan zijn kinderen heeft hij eerder beperkt doorgegeven.

Over dat hij minder de krijger herkent in zijn leven. Hij voelde zich als kind vaak belaagd op school en vluchtte eerder dan te vechten.

Je kan dingen uitspreken, daarnaast is er zijn ook zo belangrijk.

In de aflevering hoor je deze muziekfragmenten:

David Bowie     - Cat People
Green Day 	  - Boulevard of Broken Dreams
16 Horsepower - Black Soul Choir
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu