Szertár
Szertár
Oct 21, 2020
CXCIII. A genetika nem sors, hanem valószínűség
58 min
Falus András immunológussal beszélgettünk a gének és környezet hatásairól. De az epigenetika mellett arról is szó lesz, hogy hogyan – ne – értelmezzük a genetikai kutatások eredményeit.

Az adás a CEU Határtalan tudás rendezvényéhez kapcsolódik. A 2020. október 22-i alkalom címe: Behatások.

“Fizikai és mentális egészségünk kapcsán egyre több figyelem irányul a genetika hajlamok mellett az epigenetikai jelentőségükben egyenrangú mentális- pszichikai, művészi és szociológiai hatásokra is.”

Falus András mellett Almási Kitti klinikai szakpszichológus és Wolf Péter zeneszerző beszélgetnek majd a témáról.

Kapcsolódó linkek:
A Határtalan Tudás – Behatások esemény: https://bit.ly/37t8r11
Élő közveítétés 2020. október 22-én 18:00-tól itt:
https://bit.ly/3odWjac

Falus András - Sakk? Patt! című új könyve:
https://bit.ly/2TfMiLn

Köszönöm, ha jelképesen előfizetsz a Szertár tartalmakra:
bit.ly/szertarpatreon
Kövesd a Szertárt...
...YouTube-on: bit.ly/szertar_yt
...Facebookon: bit.ly/szertar_fb
...Instagramon: bit.ly/szertar_ig
Vagy itt a...
...Twitterem: bit.ly/rblc_tw
Magenta Podcast
Magenta Podcast
Magyar Telekom
HR-esek a covidról: a krízis nem megváltoztat, hanem felfed
„Nálatok ki gyorsította fel a vállalat digitális átalakulását? A koronavírus járvány.” A pár nap alatt megugrott digitális fejlődés nem csak a megbeszélésekre, hanem a vállalati kultúrára, a kollégák és a csapatok közötti kapcsolatra és együttműködésre is óriási hatással volt, számos kihívást hozva a HR szakmának. Ebben az epizódban ezeket a kérdéseket járjuk körül vendégeinkkel. Itt lesz velünk Nagy Józsa Dorka, a y2y ügyvezetője, Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere és Demény Soma HR szakértő. Velük beszélgetünk arról, mit jelent, amikor egy cégnek tényleg az ember a fontos, elmondják, milyen tapasztalataik vannak az online céges kultúra építésről, sőt arról is beszélgetünk, vezetőként és munkavállalóként hogyan érdemes hozzáállnunk a jelenlegi helyzethez. Hozunk példát jó gyakorlatokra is, elmondjuk, hogyan lehet erősíteni a közösségi érzést akkor is, ha egymástól jó ideje távol vagyunk és jó ideig távol is maradunk. 2020 a kihívások éve – sokaknak. Milyen a HR 2020-ban? Vagyis milyen lesz az emberekkel foglalkozó szakma új élete? Hallgassátok meg! Az epizód végén ajánlóval is jövünk, itt érdemes körülnéznetek, ha érdeklődtök a téma iránt: Power of People – azaz Telekom POP - címmel indítottszakmai workshop-sorozatot a Magyar Telekom. Ennek célja, hogy egy aktív HR szakmai párbeszéd és tudásmegosztás kezdődjön a szakértők között. A képzés limitált létszámmal és zárt körben indult november elején, a HRFest online egy-egy téma kapcsán beszámol az eredményekről, így érdemes a HRFest felületeit követni. A y2y.hu blogján rengeteg hasznos tapasztalatot oszt meg Nagy Józsa Dorottya, amelyeket mindenki beépíthet saját munkájába. Emellett érdemes Check in néven futó podcastjüket is hallgatni, további tippekért. Hamarosan újabb epizóddal jövünk, addig kövessétek a Magenta podcast csatornáját, mindenképpen iratkozzatok fel rá, hogy ne maradjatok le a friss tartalmakról. Illetve olvassátok a Pont.MOST blogot is.
40 min
20 perccel a jövőbe
20 perccel a jövőbe
Kaszt.hu
134: Ny hét
A kínaiak 6G-sek, a koreaiak sebesek, a Messier 13-beliek csalódottak lesznek. Továbbá: agyas majmok, öntudatos varjak, mágnesporos millirobotok és orosz fraktáluborka. 🖤 Nyomár (https://www.facebook.com/kaszt.hu/photos/1442503259293490) Jegyzetek Audioformátumok followup Lóversenylemez (https://www.youtube.com/watch?v=ieILt61tbuw) Flexi disc (https://en.wikipedia.org/wiki/Flexi_disc) Csontzene (https://en.wikipedia.org/wiki/Ribs_(recordings)) Audioformátumok a Wikipedián (https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_audio_formats) és a YouTube-on (https://youtu.be/AvXXkB2jic0) Bootolás hanglemezről (https://cdm.link/2020/11/create-analog-oses-someone-booted-ms-dos-from-a-vinyl-record/) Hiperhurka followup Ezerrel ment a dél-koreai Hyper-tube (https://hvg.hu/tudomany/20201125_del_korea_szupervonat_csovonat_hyperloop) Vakcina followup Unokázós vakcinacsalók és a lóféreghajtó (https://telex.hu/koronavirus/2020/11/26/ivermektin-nebih-figyelmeztetes-kezeles) Űrrovat Kína fellőtt valamit az űrbe (https://www.popularmechanics.com/space/satellites/a34739258/china-launches-first-6g-satellite/) Wernher Von Braun űrhotel (https://bigthink.com/technology-innovation/space-hotel-artificial-gravity-2025-plans) Mocskos 2020 rovat Lebontják az Arecibo rádióteleszkópot (https://gizmodo.com/arecibo-heartbreak-iconic-seti-dish-will-be-demolished-1845714893), illetve azóta magától is elkezdett bomlani (https://www.theverge.com/2020/12/1/21754959/arecibo-observatory-platform-collapse-dish-puerto-rico-telescope) Videón elemezték a bejrúti robbanást (https://forensic-architecture.org/investigation/beirut-port-explosion) Bőrrovat Bőrre nyomtatható bioszenzorok (https://www.forbes.com/sites/helenalbert/2020/10/24/biosensors-printed-directly-on-skin-bring-wearable-tech-to-next-level) Mágneses spray-vel hoztak létre minirobotokat (https://www.sciencemag.org/news/2020/11/magnetic-spray-transforms-inanimate-objects-minirobots) Állatok világa rovat Majomagynövelés (https://www.popularmechanics.com/science/animals/a34690565/scientists-splice-human-genes-into-monkey-brains/) A varjaknak van öntudata (https://bigthink.com/mind-brain/crows-higher-intelligence) Esti mese rovat Orosz high-techenészet kisfilm (https://www.youtube.com/watch?v=8HZ4DnVfWYQ), háttércikk (https://www.themoscowtimes.com/2020/11/24/viral-cyberpunk-farm-satirizes-russias-high-tech-future-a72121) Hírlevél itt, benne miegymás (http://eepurl.com/g7Bfd1).
1 hr 7 min
More episodes
Search
Clear search
Close search
Google apps
Main menu